Сарненський «Zaliv», в якому полював Кучма, — незаконний

335 0

Ми у соцмережах:

Сарненський «Zaliv», в якому полював Кучма, — незаконний

Посеред лісу неподалік Сарн уже кілька десятиліть діє відпочинковий комплекс — «Zaliv». Для відвідувачів там є усе: від полювання на качок — до ресторану з банею. І хоч відпочинок на базі обходиться недешево, та відвідувачів ціни не відлякують. Кажуть, що раніше й президент України Леонід Кучма любив сюди заїжджати на полювання. На території є й майданчик для гвинтокрила... Та попри таку популярність комплексу, рівненські лісівники нещодавно заявили, що він — незаконний.

Державне підприємство «Ліси України» проводить перевірку земель лісового фонду, які раніше надавалися для мисливських господарств та облаштування відпочинкових зон. Спеціальні інспекторські групи працюють по всій країні і виявляють численні порушення. Трапилося це і в селі Страшів Сарненського району, де розташований комплекс «Zaliv».

Є згадки про те, що у 2017 році мисливські угіддя Сарненського лісгоспу площею 10,5 тис. га було надано в користування на 20 років приватній компанії «Поліське-Сарни». Однак вона має право зводити лише «необхідні будівлі чи технічні споруди, що пов’язані з веденням мисливського господарства». Наприклад, вольєри для тварин. Але у сарненських лісників виявились відсутніми документи, які б дозволяли будівництво цього відпочинкового комплексу. Немає навіть документів, які б свідчили, що «Zaliv» сплачував кошти за користування мисливськими угіддями. Хоч по факту на території Сарненського лісництва зафіксовано комплекс споруд — 15 котеджів готельного типу, спортивний зал, басейн, ресторан, спортивні та ігрові майданчики, три ресторанні зони, СПА. Добудовується штучне озеро та 11 нових котеджів біля нього.

Керівником фірми «Поліське-Сарни», якій належить «Zaliv», значиться колишній депутат Рівненської облради Олександр Юркевич. Під час розмови з журналістом він підтвердив, що має стосунок до керівництва відпочинковою базою «Zaliv» і заявив: «Більше я вам нічого не скажу».

Виявивши незаконну відпочинкову базу, державне підприємство «Ліси України» звернулося до прокуратури.

Микола Драганчук, депутат Рівненської облради:

— Мене дуже здивувала інформація про буцімто незаконність комплексу «Zaliv». Бо він уже діє давно. Там знаходяться відпочинкові будиночки, баня та закриті вольєри для розведення качок з інкубаторною.

У них дуже цікава система полювання. Там є водойма, де організовується цей процес. Приїздить людина на полювання, її везуть човном по водоймі, а перед нею їде єгер, який випускає качок. Мисливець забирає з собою усіх качок, які йому вдалося вполювати. Люди отримують задоволення від полювання. Звісно, що все це діло коштує грошей. Але люди стають у чергу, щоб мати можливість там відпочити. Попит дуже великий. Раніше туди приїздив відпочивати уже колишній президент Леонід Кучма. Пам’ятаю, як люди хотіли побувати у тому будиночку, де відпочивав президент, та полежати на його ліжку. В той час це був своєрідний ажіотаж. В останні роки «Zaliv» дуже розбудувався. Там з’явилися тенісні корти, футбольні поля, нові бані... Видно, що бізнес розвивається.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також