Перекрили ще один канал втечі військовозобов’язаних рівнян та волинян до Євросоюзу

541 0

Ми у соцмережах:

Перекрили ще один канал втечі військовозобов’язаних рівнян та волинян до Євросоюзу

До організації нелегального «трафіку» причетний керівник місцевої фірми, яка займається вантажними перевезеннями. Разом з трьома спільниками він підшукував ухилянтів та оформляв їх водіями-далекобійниками, які виїжджали до країн ЄС.

Зловмисниками виявились жителі Рівненської та Волинської областей, які влаштовували «ухилянтів» водіями на підконтрольну їм фірму з міжнародних перевезень, керівником якої є один із підозрюваних. 

Шляхом підробки документів, зловмисники вносили необхідні відомості про своїх «клієнтів» до інформаційної системи «Шлях», що надавало їм право безперешкодно перетинати державний кордон.

Вартість таких «послуг» становила 800 євро з одного ухилянта.

Своїх «клієнтів» зловмисники шукали серед знайомих.

Співробітники СБУ своєчасно викрили схему та запобігли спробам незаконного перетину держкордону в умовах воєнного стану.

Під час обшуків за місцем проживання фігурантів справи, правоохоронці виявили та вилучили:
- понад 300 тисяч гривень, отримані від протиправної діяльності;
- 4 транспортних засоби, на яких здійснювали перетин державного кордону;
- печатки, документацію, закордонні паспорти;
- мобільні телефони та сім-карти до них;
- комп’ютерну техніку, флеш-носії.

Чотирьом фігурантам справи повідомлено про підозру за організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України. Зловмисникам обрано запобіжний захід -  цілодобовий домашній арешт.

На даний час додатково проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії щодо осіб, які скористалися вказаними послугами та здійснили незаконний перетин кордону. Викриття протиправної діяльності здійснювали співробітники Управління СБУ в Рівненській області спільно з УСР в Рівненській області ДСР НП України, Держприкордонслужбою за процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури.

Поліція Рівненщини розповіла, що «схему» ухилення від призову налагодило подружжя — жителі Рівненського району. Під виглядом водіїв-перевізників державний кордон у період жовтня 2023 по січень 2024 року незаконно перетнули 19 військовозобов’язаних чоловіків.

За даними слідства організаторкою «бізнесу» є 39-річна жителька Рівненського району, яка спільно з чоловіком-підприємцем оформляла документи для військовозобов’язаних чоловіків з метою їх внесення до інформаційної системи «Шлях». Ті ж під виглядом водіїв вантажних перевезень безперешкодно перетинали державний кордон України. Ціна послуг становила від 800 до 1300 євро

До діяльності залучили 40-річного жителя Рівненського району та 31-річну мешканку Волині, які «переганяли» буси назад в Україну. Саме під час одного із таких рейсів на пункті пропуску їх і затримали силовики.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також