СБУ почала розслідування про витік особистих даних українців у Telegram

998 0

Ми у соцмережах:

фото - ілюстративне

Служба безпеки України почала розслідування через бота з персональними даними в месенджері Telegram, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Після того, як користувачі соцмереж почали писати про бота, який, за їхніми даними, видає інформацію не лише з державних, але й приватних баз даних, вони припустили, що витік міг статися із державного сервісу «ДіЯ». Однак міністр трансформації заперечив таку можливість, повідомляє zaxid.net.

«По-перше, і головне: “ДіЯ” не має бази даних і не накопичує такої інформації. По-друге, кількість інформації, яка доступна в зазначеному боті набагато (в десятки, а то й сотні разів) перевищує ту, з якою працює “ДіЯ”. По-третє, попередній аналіз інформації бота свідчить про використання старих баз даних, які вже не один рік доступні в даркнеті. Зокрема, йдеться про базу даних “ПриватБанку” (до його націоналізації), а також інших приватних (не державних) баз даних. Наприклад, у боті доступні паролі від ВКонтакте, Linkedin», – заявив Федоров.

Правоохоронці почали розслідування за фактом поширення персональної інформації громадян, відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Провадження відкрито за ч.2 ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних систем або мереж електрозв'язку, що призвело до витоку інформації).

«Робота ресурсу, який незаконно розповсюджував персональні дані громадян, припинена. Кіберполіція у взаємодії з іншими державними органами вживає заходів щодо недопущення відновлення його роботи та ефективного розслідування провадження», – йдеться в повідомленні МВС.


 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також