Чому в Рівному хочуть переселити дитячих стоматологів

1052 0

Ми у соцмережах:

Чому в Рівному хочуть переселити дитячих стоматологів

Дитячу міську стоматологічну поліклініку можуть виселити з приміщення на вул. Марка Вовчка, 14 у Рівному, яке вона займала 25 років. Натомість її хочуть об’єднати з поліклінікою для дорослих — медперсонал та обладнання переїдуть до 8-поверхової будівлі на вул. Соломії Крушельницької. Міські чиновники вирішили, що комунальні платежі стали занадто дорогими, а для лікування зубів недостатньо хороші умови — немає медикаментозного знеболення для маленьких пацієнтів. Щоправда, у міської депутатки Галини Кульчинської інша версія: комусь приглянулося приміщення дитячої стоматології, яке можна буде вигідно продати або здати в оренду. Тим більше, що за власні кошти та за благодійні внески там капітально відремонтували усі кабінети.

Лікарі, які працюють у поліклініці, навіть приходили на сесію міськради з плакатами. Кажуть, можливе об’єднання двох закладів у медичних колах обговорювали уже давно. У клініці для дорослих дитячим стоматологам можуть виділити другий поверх. Але там ще потрібно зробити ремонт.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Мати два окремих приміщення для двох стоматологічних клінік нераціонально. На їхнє утримання йде 29 мільйонів гривень щороку, це величезні витрати. Більш доцільно об’єднати ці дві поліклініки в одну структуру. Це допоможе оптимізувати витрати і значно покращити якість надання послуг, особливо для маленьких пацієнтів. Завдяки об’єднанню матимемо сучасний лікувальний заклад з належною системою вентиляції. А вивільнені площі здамо в оренду, й громада отримуватиме кошти.

Юрій Поліщук, профільний заступник міського голови:

— Дитяча поліклініка знаходиться в одному приміщенні з житловим будинком, у них немає окремої вентиляції. Через це неможливо проводити процедуру седації — знечулення, яке особливо необхідне дітям з гіперактивністю, з синдромом Дауна, аутистам, дітям з іншими особливостями. Їх потрібно вводити в медикаментозний сон, щоб лікувати зуби. Без седації — це катування дітей. Це основна причина.

Ігор Боднар, тимчасово очолює дитячу стоматологічну поліклініку:

— Дуже малий відсоток дітей потребує седації. Майже до кожної дитини можна знайти підхід, і наші лікарі — професіонали, вони співпрацюють з дітками, розмовляють з ними. Якщо створиться седаційний центр на базі якоїсь лікарні, ми готові давати наших найкращих лікарів туди на заплановану седацію у визначені день та годину. Готові співпрацювати.

Оксана Петрук, лікарка дитячої стоматологічної поліклініки:

— Змішувати дитячу і дорослу стоматологію — там є дуже багато нюансів. Просто хочу, щоб ви дослухалися. Не губіть те, що багато років налагоджувалося. Скільки грошей ми вложили…

Галина Кульчинська, депутатка міської ради:

— Ця поліклініка обслуговує майже 50 тисяч дітей. Заклад власним коштом зробив ремонт: замінили старі вікна на металопластикові, замінили старий лінолеум на керамогранітне покриття, встановили 8 кондиціонерів. А головне — поліклініка самостійно облаштувала окремий вхід зі спеціальним підйомником для дітей з інвалідністю. І не ведіться на розмови про дорогу комуналку, неможливість платити зарплату лікарям та інші «лякалки». На мою думку, все банально просто: комусь дуже кортить отримати в центрі міста приміщення площею 1000 кв. м. Кортіло і в 2017-му, тільки тоді мені спільно з колективом дитячої стоматполіклініки вдалося переконати міського голову Володимира Хомка не робити цього.

Юрій Поліщук запевняє, що про продаж не йдеться і що це може бути хороше місце для якогось іншого медичного закладу. Якщо ж дитячу стоматологію справді переселять, депутатка Олександра Коваленко запропонувала передати вільні кабінети для міської організації «КРОК», що опікується дітьми та молоддю з інвалідністю — адже їхнім вихованцям уже бракує місця у старому приміщенні.

Остаточного рішення міські депутати поки не прийняли. Хочуть вивчити ситуацію детальніше.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також