Секрети сучасних мільйонерів: як роблять капітали і як їх витрачають

2134 0

Ми у соцмережах:

Секрети сучасних мільйонерів: як роблять капітали і як їх витрачають

Для багатьох магічні слова "мільйон доларів" як і раніше асоціюються з казковим багатством і королівським способом життя. Однак люди, яким пощастило нажити мільйон або навіть кілька мільйонів, зовсім не відносять себе до всесильної еліти людства, що править світом і користується всілякими благами. Нещодавнє опитування, проведене "Fidelity Investments", показало, що 46% американських мільйонерів навіть не відчувають себе... багатими людьми.

Багаті теж переживають

Причин тому кілька. По-перше, клуб мільйонерів останнім часом став набагато менш ексклюзивним. За даними "Spectrem Group", в 2007 році налічувалася рекордна кількість сімей з мільйонним статком — 9,2 млн. Рецесія дещо зменшила цю кількість (до 6,7 млн. ??у 2009 році), проте мільйонерів в Америці як і раніше набагато більше, ніж у давні добрі часи Рокфеллерів і Морганів. По-друге, на багатих людях, як і на простих смертних, позначається інфляція. Якщо три десятиліття тому сума 1 мільйон доларів все ще вважалася "мрією поета", то нині треба мати щонайменше $ 2,9 млн., щоб пробитися у вище суспільство (наприклад, далеко не всі мільйонери можуть увійти в елітарні гольф-клуби, де за членство треба платити 300 000 доларів на рік). А згідно з дослідженням, проведеним фірмою "TNS", статки 66% американських мільйонерів не перевищують 2,5 млн. доларів.
Джон Пол Джонс Деджорія почав працювати з ранніх років, продаючи різдвяні листівки і газети у віці дев'яти років. Коли його передали в патронування, він зв'язався з бандитськими угрупованнями в Лос-Анджелесі, поки вчитель математики в школі не сказав йому, що він "ніколи нічого не досягне в житті". Деджорія почав доводити, що це неправда. У двадцять після розлучення він став бездомним і жив на вулиці разом із сином, але це не завадило йому з працівника перукарні стати співзасновником "John Paul Mitchell Systems" разом з перукарем на ім'я Пол Мітчелл. Компанія, що займається засобами з догляду за волоссям сьогодні заробляє 900 мільйонів щороку.
Ще одна причина — Велика рецесія і пов'язані з нею настрої: песимізм, невпевненість у майбутньому, страх перед завтрашнім днем. За словами Гейл Грем, виконавчого віце-президента "Fidelity Investments", багатих американців, так само як і всіх інших жителів нашої країни, турбують питання, пов'язані з їхнім здоров'ям, виходом на пенсію, майбутнім їхніх дітей і підтримкою звичного способу життя. Коли ж багаті перестають плакати, тобто починають вважати себе всемогутніми "грошовими мішками"? Згідно з тим же опитуванням "Fidelity", мінімальна цифра, що піднімає людину над "натовпом" в наші дні — це 7,5 млн. доларів.

Економіка повинна бути економною

За даними "American Express Publishing and Harrison Group", більшість нинішніх мільйонерів народилися в сім'ях з середнього класу, і 65% з них розбагатіли лише 15 років тому, через цю причину вони зберегли ментальність рядових американців, зокрема, їхню ощадливість. Звичайно, мільйонери не обов'язково купують паперові рушники за 99 центів, але вони вміють економити не гірше, а навіть краще від небагатих людей. Опитування все тієї ж "AmEx/Harrison" показало, що 84% мільйонерів купують предмети розкоші на великих розпродажах, завжди шукають вигідні угоди і навіть... вирізають купони. Більше того, вони частіше використовують купони, ніж люди з низькими доходами. Як сказав у розмові з кореспондентами "Wall Street Journal" Джон Галло, глава компанії "Gallo Consulting", яка займається фінансовим плануванням, багато американців з шестизначними зарплатами і солідними банківськими рахунками почали берегти кожен цент і їздити за покупками в... "Costco" (найбільша в світі мережа складів самообслуговування клубного типу).

Картини напрокат

Серед мільйонерів спостерігається ще одна тенденція, яка дозволяє їм економити і тим самим триматися на плаву: вони не купують там, де вигідніше орендувати або брати напрокат. Навіщо, наприклад, купувати сумку від Версаче за 3 000 доларів, яка в наступному сезоні вийде з моди, якщо її можна "позичати" за 175 доларів на місяць? І навіщо викидати 250 000 доларів на розкішний автомобіль "Феррарі", якщо за 10 000 його можна взяти напрокат на кілька уїк-ендів у році? Останнім часом згадана тенденція посилюється: багаті люди "тимчасово користуються" не тільки приватними літаками, яхтами і шикарними автомобілями, але і коштовностями, нарядами, модними аксесуарами і навіть... картинами відомих художників, які можна видати за свої під час великосвітського прийому...

Лакеї нашого часу

Незважаючи на ощадливість, мільйонери не скупляться, коли мова заходить про "консьєржа" — так зараз називають людей, які надають найрізноманітніші послуги та допомагають вигравати час. І хоча деякі журналісти презирливо іменують консьєржів "сучасними лакеями", вони насправді успішні бізнесмени, які вважають мільйонерів своїми клієнтами, а не господарями. Саме "консьєржи" резервують для багатіїв місця в шикарних ресторанах, стежать за розпродажами в шикарних магазинах, гастролями знаменитих артистів і т.д. Саме вони дізнаються, де їхні клієнти (господарі) можуть покуштувати рідкісні екзотичні страви, найняти яхти під час подорожей далекими країнами або навіть дістати пляшки зі... святою водою, яку благословив сам Папа Римський!
Дональд Трамп уже з моменту свого народження був мільйонером. Його батько Фред Трамп — будівельний магнат, зумів заробити 20 мільйонів доларів. А його син Дональд примножив статки, зробивши сім'ю справжніми мільярдерами. Перший проект, який Дональда Трампа зробив відомим на весь Нью-Йорк — це 68-поверховий хмарочос "Trump Tower". Зараз Трамп володіє кількома мільйонами квадратних метрів найкращої нерухомості Манхеттена. Він є президентом будівельної компанії "Trump Organization" і засновником компанії "Trump Entertainment Resorts", яка управляє численними казино і готелями по всьому світу. Трамп став знаменитістю завдяки екстравагантному стилю життя і відвертому стилю спілкування, а також своєму успішному телевізійному реаліті-шоу "Кандидат".
Останнім часом у деяких мільйонерів з'явилися і консьєржі-лікарі, тобто лікарі, які обслуговують їх вдома і готові примчати до них у будь-яку пору дня і ночі. Наприклад, багатий клієнт компанії "Enhanced Medical Care" всього за $3 600-$5 000 на рік може цілодобово користуватися послугами терапевта, який замовляє йому ліки по телефону, зв'язує, у разі необхідності, з пристойними лікарнями і обов'язково прийде до нього додому під час уїк-енду, якщо його п'ятирічний син серйозно вдарився, граючись з товаришами...

Бізнес і сім'я

При цьому пробитися в клуб мільйонерів людині допомагає не тільки і не стільки уміння берегти гроші і час, скільки здатність правильно вести свій бізнес. За даними "AmEx/Harrison", більше 33% нинішніх мільйонерів — це саме бізнесмени, які піднялися вгору фінансовою драбиною завдяки підприємницькому таланту та діловій жилці. Ще 30% мали професійну практику або розбагатіли, працюючи на великі корпорації. І лише 5% мільйонерів успадкували гроші від багатих батьків, бабусь з дідусями і т.д. Багато мільйонерів чесно зізнаються, що вважають себе дуже жорсткими, навіть безжалісними бізнесменами. У той же час, багато сучасних мільйонерів успадкували деякі цінності від своїх батьків — представників середнього класу. Наприклад, переважна більшість багатіїв ставлять на перше місце інтереси своїх сімей, а не компаній, і лише 12% хочуть, щоб їх запам'ятали за внесок у світ бізнесу.

Податки — для маленьких людей

Триматися на плаву і просуватися вперед і вгору багатим людям допомагає і податкова система. Люди, що входять в горезвісний 1% населення США, платять, за даними IRS, близько 40% від загального обсягу федерального прибуткового податку. Однак капітали мільйонерів зростають завдяки низьким податкам на інвестиції (всього 15%). Крім того, багаті люди платять податок "Social Security" лише з перших $106 800 свого доходу. Багато в чому допомагає мільйонерам і можливість списувати з податків найрізноманітніші витрати на ведення свого бізнесу. Нарешті, існують трасти, офшори та інші механізми, що дозволяють багатим людям зберігати і примножувати своє багатство.

Мільйони і мільярди

Судячи з опитувань, мільйонери, безумовно, щасливіші від інших жителів країни. Однак їхнє щастя затьмарюється тим, що в Америці є... мільярдери, які можуть відпочивати на власних островах і жертвувати на користь благодійних організацій сотні тисяч доларів. Словом, якщо звичайні люди рівняються на Джонсів, то мільйонери рівняються на Трампів, а наздогнати і, тим більше, обігнати їх нелегко.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також