Рівненська секта чи клуб за інтересами?

5239 7

Ми у соцмережах:

Петро Опанасюк

Слідчі мають з’ясувати, чим займається насправді «Коло слухачів», члени якого щонеділі збирались у поліклініці, що на вулиці Драгоманова у Рівному.

Досі про створене 66-річним рівнянином Петром Опанасюком «Коло слухачів» тільки перешіптувались — одні називали цю втаємничену організацію сектою, інші, посміюючись, вдалим способом видурювання грошей. Відомо, що не одного впливового політика та чиновника або ж грошовитого бізнесмена запрошували на розмову до цього втаємниченого чоловіка. І кожному говорили про те, що вони — обрані, особливі. Не всі піддавались навіюванням Петра Опанасюка, але й тих, хто повірив у свою винятковість, вочевидь, також було немало. Досі про цю організацію тим, хто до неї не входив, було відомо мало.

Члени «Кола слухачів» Сергій Лейчук, Михайло Стичишин та Ольга Яско­вець

Днями про «Коло слухачів» (офіційна назва — Українське товариство охорони пам’яток історії та культури Рівненської області) як про, можливо, сектантську організацію заявив колишній член товариства та бізнесмен Анатолій Ясковець, який зібрав прес-конференцію разом зі своєю адвокаткою, тещею та ще одним рівнянином, котрий також прийшов із тещею, — Романом Томчишиним.

Чоловіки заявили, що неформальний лідер «Кола слухачів» Петро Опанасюк проводить далеко не християнські обряди, називає себе «сином Божим» та «Ісусом Христом у четвертому втіленні». Окрім того, він начебто володіє певними екстрасенсорними здібностями, різноманітними методами впливає на багатих людей і змушує їх йому підкорятися, фінансувати. А сам Опанасюк начебто запевняє, що спілкується зі «світлими» та лікує людей за допомогою спеціальної «рамки».

Анатолій Ясковець

Слова бізнесмена підтверджував і Роман Томчишин, чия дружина Алла Рибачук, колишня працівниця рівненського Палацу дітей і молоді, померла торік, начебто відмовившись лікуватися та віддалившись від рідних, зокрема дітей, коли потрапила до товариства.

Попри те, що і п.Яско­вець, і п.Томчишин разом зі своїми тещами запевняли, що їхня мета — викрити «шахрайство» «Кола слухачів», в обох родин ключовим непорозумінням із товариством є майнове питання. Так, пан Томчишин розповів, що дружина забрала документи на квартиру, в якій живе він з дітьми, та на іншу, яку купила незадовго до своєї смерті й куди переїхала жити сама. А на останню ще й претендує представниця «Кола слухачів» пані Ольга, дружина згаданого п.Ясковця. Щоправда, сама Ольга Ясковець запевняє, що хоче лише повернути кошти за облаштування квартири подруги — понад 800 тис. грн.

Роман Томчишин

Щодо самих Ясковців, то вони також не можуть розділити майно. Родина — у процесі розлучення. За твердженням дружини та доньки Катерини — через зраду чоловіка, за словами Анатолія Ясковця — через те, що він начебто припинив фінансувати Петра Опанасюка.

Коли у сім’ї розпочалися суперечки, Ольга Ясковець переписала майно на дружину та сина Петра Опанасюка. За її словами, родина Опанасюків позичила їй гроші на добудову будинку, і вона добровільно переоформила своє майно як заставу. Нині начебто борг вже сплачено, але переписати будинки та землю назад на Ясковців неможливо через арешт, який наклав на майно Анатолій Ясковець.

Відповідь на запитання: «Коло слухачів» — це все-таки секта, яка виманює гроші, а чи зібрання людей за інтересами — даватимуть правоохоронці. Через скарги чоловіків відкрито кримінальні провадження за кількома статтями: зокрема, щодо шахрайства, утворення організації, яка під виглядом релігійного об’єднання завдає шкоди здоров’ю людей, щодо підроблення документів та навіть щодо сексуальних домагань. Підозри за кілька місяців слідства нікому не оголошено.

Члени товариства, звісно, всі звинувачення відкидають. Заперечують і проведення якихось ритуалів, і те, що поділяють людей на «плюси», «мінуси», що залежать від думки Петра Опанасюка і що він «лікує» людей. Конфлікт зводять до двох нюансів: сімейних непорозумінь через розподіл майна і тиск на товариство через його діяльність.

Громадська організація «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури Рівненської області», або ж «УТОПІК» чи «Коло слухачів», як себе неформально називають самі члени товариства, — офіційно зареєстрована у 2016 році структура.

Записана вона зовсім не на Петра Опанасюка — він, за документами, лише заступник голови. Власність же оформлена на історика Сергія Лейчука та колишнього начальника міського управління охорони здоров’я Михайла Стичишина. Пан Стичишин нині — заступник головного лікаря поліклініки №2 на вулиці Драгоманова, тож саме там до минулого тижня відбувалися і збори товариства. Проте через скандал договір оренди медзаклад розірвав.

До товариства так чи інакше причетні відомі у Рівному люди. Зокрема, його діяльність підтримував начальник міського управління культури Тарас Максименко, адже саме члени організації займалися розрекламованими Максименком розкопками замку Любомирських у Рівному та підземеллям у парку ім. Шевченка. Окрім того, товариство долучалося до впорядковування старих могил у різних населених пунктах області, до спорудження пам’ятника Іванові Богуну в Києві та зняло документальний фільм про битву під Берестечком, заперечивши загальноприйняті трактування про цю подію.

Серед членів товариства, як звучало, були також Андрій Карпюк, архітектор Руслан Москалик, Юрій Притула та архітектор Валентин Дем’янов, керівник Центру геофізичних та історичних досліджень «Рівне-Суренж». Як розповідають, до товариства навіть запрошували керівництво міста, але більшість можновладців таки відмовлялася від участі.

Певні елементи загадковості у товариства все ж є. Члени відвідують одну церкву — храм у селі Ходоси Рівненського району, який допомогли прихильникам УПЦ Київського патріархату вибороти в УПЦ МП. Біля храму є цвинтар, на якому було поховано Аллу Рибачук. Деякі могили, за словами чоловіка покійної, там мають восьмикутні зірки (такий символ є і у православ’ї, і в слов’янській міфології). Члени товариства носять однакові хрестики — срібні з давньослов’янською буквою «О», а Петро Опанасюк — золотий із символом сонця. Хрестики спеціально замовляють у ювелірів.

Щодо Петра Опанасюка, то за освітою він — інженер і, за його словами, до пенсії працював на різних приватних підприємствах. Нині п. Опанасюк — співзасновник товариств «Венеція» та «Коло Агроінвест», яке активної діяльності не веде. Те, що бере гроші від членів товариства, чоловік заперечує:

— Ніяких грошей від Ясковця ніколи не отримував. Навіть за те, за що міг би отримати, — за роботу, адже я консультував його щодо розрахунку певних бізнесів. Я — правих та патріотичних настроїв і допомагаю людям словом — підтримую їх. Наше товариство намагаються дискредитувати. Ми з’ясуємо, хто за цим стоїть.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також