«Секту» підозрюють у шахрайстві

10898 6

Ми у соцмережах:

Петро Опанасюк

Нічим поки не завершилося розслідування правоохоронців щодо рівненської організації з неофіційною назвою «Коло слухачів». Навесні торік її членів публічно звинуватили у сектантстві. Попри те що справа була гучною і довго обговорюваною у місті (до «секти» зарахували кількох доволі відомих людей і ще чимало розповідали, що їх запрошували до числа «обраних»), досі немає результатів роботи поліції та прокуратури, які б або довели, або спростували те, що у Рівному вже декілька років існує секта. Та й офіційно правоохоронці шукають не докази сектантства, а докази шахрайства з нерухомістю.

Офіційна назва «Кола слухачів» — Українське товариство охорони пам’яток історії та культури Рівненської області. До минулого року про неї мало говорили, окрім хіба випадку, коли товариство створило фільм про битву під Берестечком, в якому зовсім по-іншому висвітлено події 1651 року, аніж пише більшість істориків. Товариство зареєстровано на колишнього начальника міського управління охорони здоров’я Михайла Стичишина та Сергія Лейчука. Проте лідером «Кола» називають 67-річного Петра Опанасюка. Принаймні про це стверджували на прес-конференції торік рівненський бізнесмен Анатолій Ясковець та Роман Томчишин, які разом зі своїми свекрухами звинуватили Петра Опанасюка в організації секти і шахрайстві.

Чоловіки заявили, що Петро Опанасюк називає себе «сином Божим» та «Ісусом Христом у четвертому втіленні».

Окрім того, він начебто володіє певними екстрасенсорними здібностями, різноманітними методами впливає на багатих людей і змушує їх йому підкорятися, фінансувати. А сам Опанасюк начебто запевняє, що

спілкується зі «світлими» та лікує людей за допомогою спеціальної «рамки».

Анатолій Ясковець стверджував, що сам перебував у «секті», а коли відмовився її фінансувати та вирішив покинути, від нього під впливом Опанасюка начебто відмовилися і дружина, і доньки. Роман Томчишин звинуватив організацію у смерті своєї дружини Алли, яка до того, як стати членом «Кола слухачів», працювала у ПДМ.

Члени «Кола слухачів» заперечували будь-яку причетність до сектантства. Стверджували, що є православними християнами і цікавляться історією. А звинувачення чоловіків називали не інакше, як боротьбою за майно. Так, у Томчишина з представниками організації виник спір за квартири, які були зареєстровані на покійну дружину. В Ясковця та його дружини, яка входила до «Кола слухачів», — за автомобілі та нерухомість. Анатолій Ясковець, до прикладу, досі судиться із Петром Опанасюком за перереєстровані авто, хоча його дружина зазначала журналістам, що переписала майно на родину Опанасюка тимчасово, а від чоловіка пішла, бо він зраджував.

Кримінальне провадження, яке стосується «Кола слухачів», правоохоронці відкрили у 2017 році — після скарг Романа Томчишина та Анатолія Ясковця. До суду по суті справу так і не було передано, хоча розслідування ведеться одразу за двома статтями Кримінального кодексу України — шахрайство у великих розмірах та підроблення документів. Як згадується в судових ухвалах, що стосуються провадження, експертиза вже довела, що підписи Анатолія Ясковця на документах про відчуження автомобілів його підприємства «Автотехнологія» є підробленими. У липні суд надав слідчому доступ до документів на авто та до самих авто, які фігурують у справі, але без права їхнього вилучення. Зокрема, і доступ до «Тойоти Камрі», яка належала підприємству Ясковців і якою нині, як йдеться у судових ухвалах, їздить Петро Опанасюк.

Фактично, за два роки провадження звелося до суто «матеріальної» частини — визначення, чиїм буде майно. Звинувачення у тому, що «Коло слухачів» «заманює» та обдурює людей як секта, у провадженнях поки не згадується.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також