Сенатор Джон МакКейн: «Якщо влада України практикуватиме репресії, мають бути санкції»

978 0

Ми у соцмережах:

Сенатор Джон МакКейн: «Якщо влада України практикуватиме репресії, мають бути санкції»

...77-річний американський сенатор Джон МакКейн ліфтом піднявся на сьомий поверх Будинку профспілок, що перетворився на центр спротиву. Переступаючи через людей, що спали на підлозі, він прямує до кімнати, де було призначено інтерв'ю "Українській правді". Однак понад півгодини ми не починаємо розмову. Приголомшений МакКейн дивиться у вікно на ЄвроМайдан, де двісті тисяч осіб спочатку співали гімн України, потім скандували "Банду — геть!", а згодом влаштували справжнє світлове шоу, увімкнувши тисячі підсвіток на своїх мобільних телефонах при скандуванні "Слава Україні! Героям слава!".

Посол США Джеффрі Пайєтт звертає увагу МакКейна на міст над вулицею Інститутською: "Тут було основне протистояння в ніч розгону". Американський гість не може відірвати очей від площі, фотографуючи її на мобільний телефон. Аби показати солідарність з борцями за європейський вибір, у неділю МакКейн виступив зі сцени ЄвроМайдану, вітаючись із натовпом українською мовою та цитуючи Шевченка. "Америка з вами!" — завершив він свою промову. — Ви прилетіли спеціально на Майдан — чи летіли до Європи з іншої нагоди? — Я прилетів сюди спеціально. Я бував в Україні багато разів і досить добре проінформований про те, що тут відбувається. Я хотів спеціально бути тут в цей час, щоб отримати власне враження. А крім того, хотів показати підтримку нашого Конгресу демонстрантам, які борються за демократію і свободу. — Нам відомо, що в зв'язку зі спробами придушення ЄвроМайдану внесено резолюцію до Сенату США. Яке ваше ставлення до цього документа і які він має шанси бути схваленим? — Я є одним зі співавторів цієї резолюції. Вона закликає поважати право людей в ненасильницький спосіб висловлювати свої погляди. Ми підтримуємо їхні зусилля в напрямі демократії. І якщо влада України практикуватиме репресії, мають бути розглянуті санкції проти осіб і організацій, які будуть винні у злочинах проти людяності, які порушують права людини.

МакКейн пройшовся коридором захопленого революціонерами Будинку профспілок
— Ви говорили з лідерами опозиції після прибуття до Києва. Яке ваше враження після цієї зустрічі? — Я отримав сильне враження від їхньої відданості справі, від їхньої готовності відігравати лідерську роль, їхнього патріотизму і їхньої відданості ідеї зробити Україну європейською нацією. — З іншого боку, існує людина, яку ви називаєте "Влад Путін" — Володимир Путін, котрий має інші плани стосовно України. Що робити українським політикам в цій ситуації, коли Україна стала об'єктом геополітичного протистояння? — По-перше, справді немає жодного сумніву, що Путін застосовує неймовірний тиск на уряд і народ України. Я не вірю, що йому вдасться змусити Україну приєднатися до його так званого Митного союзу. Але нам буде потрібно надати допомогу Україні з боку МВФ, щоб вона впоралася з серйозними фінансовими труднощами. — У світі багато важких проблем, які вирішують Росія і США разом — наприклад, Сирія. Наскільки вірогідна ситуація, що заради миру на Близькому Сході, заради Сирії чи Ірану США можуть піти на поступки щодо України перед Москвою? — США і Росія співпрацюють з питання хімічної зброї. Але Росія продовжує постачати зброю Башару Асаду, який продовжує вбивати невинних дітей, жінок і чоловіків у Сирії. І це обурливо. Там, де ми можемо співпрацювати з Росією, нам варто співпрацювати. Але це в жодний спосіб не повинно змінити нашу підтримку України і того, щоб Україна стала європейською нацією. — Зараз лунає багато звинувачень у тому, що адміністрація Обами набагато пасивніша в питанні України, ніж адміністрація республіканців. На яку ступінь підтримки може розраховувати Україна в нинішній ситуації? — У мене є деякі розбіжності з президентом Обамою. Але заяви, які зробив державний секретар Джон Керрі, які зробила заступник державного секретаря Вікторія Нуланд, думаю, цілком відповідні даному моменту. З цього питання республіканці і демократи в Конгресі тісно об'єднані. — Ви дуже добре знаєте ситуацію на території колишнього СРСР і свого часу багато підтримували білорусів у їхній боротьбі за свободу і демократію. У Білорусі нічого не вийшло, а в Україні зовсім інша ситуація. В чому причина такої різної ситуації в Україні і Білорусі? — Лукашенко є найбільш брутальним диктатором Європи, і рано чи пізно люди в Білорусі звільняться від його керівництва. Україна — велике, багатокультурне, дуже розмаїте суспільство, з високоосвіченим населенням, і справді велика країна. Я думаю, що Путіну хотілося б втримати Україну в російській орбіті більше, ніж будь-яку іншу країну світу. Часто кажуть, що з Україною Росія — це західна велика держава, а без України — це східна держава. — Яка ваша порада Януковичу в ситуації, що склалася, з висоти вашого багаторічного досвіду в політиці? — Я б порадив президенту Януковичу, по-перше, відмовитися від будь-якого використання сили, продовжити обговорення за круглим столом і обов'язково відгукуватися на запити, на волю народу. — Навіть якщо це заклик до відставки самого президента? — Дозвольте мені утриматися від припущень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також