Сербія не видає агента Росії, який розвалював СБУ, через заяву Зеленського

732 0

Ми у соцмережах:

Сербія не видає агента Росії, який розвалював СБУ, через заяву Зеленського

Колишній генерал СБУ Андрій Наумов є одним з найбільш високопоставлених агентів Росії, яких вдалося розкрити.

Російські спецслужби лобіювали призначення Андрія Наумова, повідомляє BBC. Про це стало відомо після того, як у вільному доступі була оприлюднена розмова двох зрадників - колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича та ексочільника Головного управління СБУ в АР Крим Олега Кулініча. Вважається, що за цим перехопленням стоїть ЦРУ.

Призначення Наумова на посаду першого заступника голови СБУ лобіював «політичний офіс» у Москві, який організували за завданням ФСБ ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович і колишній голова Адміністрації Президента Андрій Клюєв.

Через це лобіювання влітку 2019 року новий очільник СБУ Іван Баканов запросив Наумова в свою команду. Досі невідомо, хто у вищих ешелонах української влади призначав Андрія Наумова. Також дивним є той факт, що досі проти російського агента не порушена справа за державну зраду.

Російський агент очолив Головне управління внутрішньої безпеки спецслужби. Саме це управління відповідає за контроль працівників СБУ.

Через рік роботи в СБУ, у жовтні 2020 року, президент Володимир Зеленський присвоїв Наумову військове звання бригадного генерала.

На другий місяць війни, 31 березня 2022 року президент Володимир Зеленський у своєму зверненні, записаному у напівтемряві на Банковій в на той час практично порожньому Києві, назвав Андрія Наумова «зрадником» і позбавив його звання бригадного генерала.

Саме це звернення за іронією долі пізніше допоможе Андрію Наумову у сербському суді.

Затримали Андрія Наумова уже задовго після вторгнення. Це трапилося 7 червня 2022 року на кордоні між Сербією та Північною Македонією.

Поліція виявила в нього незадекларовану готівку на суму близько 600 тисяч євро та 120 тисяч доларів, а також два смарагди.

З того часу він перебував у слідчому ізоляторі міста Ніш.

Щодо Андрія Наумова у Сербії тривали два паралельних процеси – справа про екстрадицію та справа про відмивання коштів.

У липні 2023 року сербський суд відмовив в його екстрадиції до України. Сербія відмовилася видавати Наумова Україні через розслідування українськими правоохоронцями його можливої державної зради, а це можна розцінювати, як політичне переслідування.

Окрім того, в рішенні сербського суду згадується минулий замах на Наумова, що свідчить про загрозу його життю, наявність його прізвища на сайті «Миротворець» та позбавлення президентом звання бригадного генерала без пояснення конкретних причин.

Згадується і те саме відеозвернення президента Володимира Зеленського на початку повномасштабної війни, в якому він вживає слово «зрадник» стосовно Наумова. Все це також взяли до уваги як аргументацію у відмові в екстрадиції.

Отож, суд в Сербії присудив йому один рік позбавлення волі за відмивання грошей. Але враховуючи той термін, який він провів у слідчому ізоляторі, це покарання він вже відбув, а тому найближчим часом має вийти на волю.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також