Активіста з Рівного лякали муляжем гранати

1099 0

Ми у соцмережах:

Віталій Шабунін біля свого будинку, який згорів у липні

Зовні все виглядало страхітливо — загроза теракту в Рівному проти родичів відомого на всю Україну «борця із корупцією» Віталія Шабуніна, евакуація жителів під’їзду, яким загрожував вибух, розголос у засобах масової інформації… Насправді ж замість гранати під двері був підкладений муляж, який не становив жодної небезпеки, а «погроза антикорупціонерові» виглядала як погано зрежисований спектакль. Не допомогла і «друга серія», коли такий самий муляж підклали під ще одні двері, вже у Києві. Все просто: який «борець із корупцією» — такі й «погрози»!

Дві гранати, прикріплені до коробки, під дверима Тамари Шабуніної, матері Віталія, помітив сусід близько о пів на десяту вечора 30 грудня — він і викликав поліцію. Сама ж пані Шабуніна, побачивши під дверима «гранати», вирішила, що це чиєсь сміття. Поліцейські, які прибули на місце, спочатку попросили, щоб ніхто не виходив з квартир, потім евакуювали усіх мешканців під’їзду будинку на вулиці Драганчука, 4. Вивчивши знайдений предмет, встановили, що він вибухнути не міг. Наступного дня, 31 грудня, подібний муляж підкинули під двері батьків дружини Віталія Шабуніна — Тетяни та Сергія Гришиних, які проживають у Києві. Там теж евакуйовували родичів «активіста» та їхніх сусідів по дев’ятиповерхівці.

Заступник начальника ГУ Нац­поліції у Рівненській області Олександр Панасюк:

— Предмет містив два корпуси, які були схожі на гранати Ф-1 і які були перемотані чорною липкою стрічкою. Евакуювали весь під’їзд для того, щоб працівники спецпідрозділу та вибухотехнічної лабораторії могли працювати з цим предметом, ззовні схожим на вибухонебезпечний.

Під час тривалого дослідження встановили, що він справді містив два корпуси від гранати Ф-1, але які не були вибухонебезпечними, оскільки не містили засобів підриву. Здетонувати він не міг би при будь-якому дотику. Датчика руху чи чогось іншого, що могло б здетонувати, на ньому також не було. Якщо простою мовою, то називаємо цей пристрій муляжем. Проте ми розпочали кримінальне провадження за фактом хуліганства (ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України), а також за погрозою вбивством (ч. 1 ст. 129). Провадження розслідує слідче управління ГУ НП у Рівненській області. Проведено ряд першочергових слідчих дій, технічних заходів, які нам дадуть найближчим часом висунути певні версії.

Віталій Шабунін на зв’язок із журналістами не виходить. На своїх сторінках у соцмережах він зазначив:

— Очевидно, що це мені такий «привіт», а не 69-річній літній жінці, яка вже майже нічого не бачить. Правоохоронна система неспроможна забезпечити вже навіть не справедливість — елементарну безпеку своїх громадян. Хто б за цим не стояв, він впевнений у власній безкарності. Цю впевненість йому гарантує неспроможність/корумпованість/держзрада (на вибір) міністра МВС, генпрокурора, голови СБУ і судової шобли. Всі разом вони так і не спромоглися покарати жодного замовника нападів на активістів. У тисячах випадків насильства проти українців ситуація аналогічна. Правоохоронна, судова та безпекова системи деградують/продаються з лякаючою швидкістю. Швидкістю, яка все менше сумісна з виживанням країни. І на все це політичний провід країни реагує, в кращому випадку, відосиками, в гіршому — захистом від покарання управлінців цих деградованих систем. Не має значення, хто це організував: олігархи, корупційна шобла чи рускі. Зробити це їм дозволила неспроможність керівництва держави гідно відповісти в сотнях попередніх нападів.

36-річний Віталій Шабунін народився та до 2008 року проживав у Рівному, був депутатом міської ради з 2006 до 2010 року. Нині Шабунін є головою правління громадської організації «Центр протидії корупції», яка зазначає, що завдяки її діяльності було відкрито близько півтори сотні справ на корупціонерів часів Януковича та Порошенка. Віталій також був головою Ради громадського контролю при НАБУ та членом конкурсної комісії з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Пів року тому, в липні 2020 року, невідомі підпалили будинок Віталія Шабуніна у Гнідині Бориспільського району, де він проживав разом з дружиною та двома дітьми. Винуватців підпалу правоохоронці досі не знайшли.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також