Шахраї на Рівненщині — у рясі та при погонах

3310 0

Ми у соцмережах:

Шахраї на Рівненщині — у рясі та при погонах

У Рівному затримали двох спільників, які намагалися продати високу посаду в поліції. За допомогу в просуванні по службі патрульний поліцейський мав заплатити 100 тисяч доларів. Діючого майора поліції та священника затримали 6 листопада біля торгового центру «Арена», який знаходиться біля автовокзалу.

Злочинців поклали обличчям до землі працівники Служби безпеки України, коли вони отримали першу частину коштів — 25 тисяч доларів. Наразі правоохоронці малоговіркі, бо йде слідство. Однак, як стверджують наші джерела, патрульний поліцейський звернувся до Служби безпеки України, що йому пропонують купити високий пост у поліції. Говорять, що заявником є патрульний, батько якого колись займав високий пост у структурі Міністерства внутрішніх справ. Достеменно невідомо, як на нього вийшли «продавці посад». Можливо, патрульний, з огляду на авторитет батька, й справді хотів отримати перспективнішу роботу. Із цим уже має розбиратися слідство.

Обізнані люди вказують на майора поліції Вадима Полапу, який служить старшим інспектором-черговим, та отця Православної церкви України Тараса Волянюка. Подейкують, що саме вони й запропонували патрульному купити посаду начальника Сарненського районного відділку поліції. За свою «роботу» вони хотіли отримати майже 3 мільйони гривень. Однак патрульний вчасно повідомив «куди треба». Адже засумнівався у тому, що звичайний майор справді може влаштувати інспектору патрульної поліції таке кар’єрне зростання. Саме тому й кримінальне провадження відкрили за фактом шахрайства.

«Спілка православних журналістів», яка є ресурсом Московського патріархату, повідомляє, що головним у цій схемі був саме священник ПЦУ Тарас Волянюк. Той запевняв усіх, що має прямі виходи на керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, тому й може допомогти з посадами.

За рішенням суду найближчі 60 діб (до 6 січня 2021 року) підозрювані проведуть під вартою. Крім того, суд відсторонив поліцейського від займаної посади. Оскільки в справі замішані поліцейські, то нею займається Державне бюро розслідувань, що розташоване у Хмельницькому.

СБУ в Рівненській області, яка і викрила зловмисників, повідомляє, що ділки зверталися й до інших правоохоронців. За посади просили від 50 до 100 тисяч доларів. Загальна сума, яку могли отримати шахраї, становить 500 тисяч доларів.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України. Санкція статті за шахрайство, яке вчинила група осіб в особливо великих розмірах, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Василь Рудніцький, речник Рівненської єпархії ПЦУ:

Коли ми про це дізналися, то усі в єпархії були шоковані. Цей отець служив у селі Богдашів Здолбунівського району. На початку листопада цей священник написав заяву, щоб його вивели поза штат. Аргументував це тим, що має особливі сімейні обставини. Тому він числиться поза штатом єпархії. Це означає, що особа має сан, але їй заборонено звершувати будь-які культові обряди як священнику нашої єпархії. Знаю також, що його ще у вересні звільнили від обов’язків капелана ОК «Захід».

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також