Шашлики на снарядах смажили селяни впродовж десятиліть

2874 0

Ми у соцмережах:

Шашлики на снарядах смажили селяни впродовж десятиліть

Страшна знахідка, яку в понеділок відкопав тракторист на обійсті родини Іващуків з села Тараканів Дубенського району, більше доби тримала в напрузі мешканців околиці. Ніхто з селян навіть уявити не міг, що за декілька метрів від їхніх новобудов на глибині не більше півметра лежить близько сотні бойових снарядів часів другої світової війни. Більшість боєприпасів чудово збереглися і в будь-який момент могли вибухнути. Тим більше, що саме на цьому місці частенько полюбляли бавитися діти, а селяни — смажити шашлики...

Тараканівський масив на вулиці Дубенській забудований нещодавно — там розташовано трохи більше десяти будинків, не у всіх ще встигли обжитися люди. Декілька років тому Петро Іващук завершив будівництво своєї хати. Втім, святкувати новосілля чоловік не поспішав. Планував закінчити в хаті ремонт і, що найголовніше, розрівняти під’їзд до будинку. В понеділок він найняв тракториста і вже за декілька годин важкий ківш грейдера вивернув із землі металевий предмет, зовні схожий на трубу. — Коли оте викопали, — пригадує сусідка Оксана Смаглюк, — Петро взяв її на руки і виніс до дороги. Лише там він розгледів бойову головку від снаряду, тому повернув знахідку на місце. Тракторист теж зрозумів, що відкопав, і відмовився продовжувати роботу. Менш як за годину на обійсті Іващуків вже не було як пройти. Сюди з’їхалися МНС-ники Дубенського району та працівники міліції. Згодом викликали і піротехнічну групу з Рівного. До вечора вони відкопали 82 німецьких артилерійських снаряди калібру 75 мм, дві протипіхотні міни, патрони і частини бойової гармати часів другої світової війни. — Стільки років пролежали в землі, а залишилися у прекрасному стані, — дивується пані Смаглюк. — Навіть металева оболонка блищала на сонці. Лежали тут на подвір’ї як поросята. На час, поки піротехніки викопували ці снаряди, працівники міліції перекрили дорогу. Також одразу обгородили місце знахідки. Мешканцям навколишніх будинків порадили тимчасово виїхати. Ми не стали цього робити, оскільки не хотілося залишати будинок без нагляду. Але 10-річного сина про всяк випадок, щоб нікуди не вліз, відвезли до рідних. А він «евакуював» із собою свого хом’ячка. Наскільки мені відомо, решта сусідів теж повивозили своїх дітей. Цілу ніч викопані снаряди пролежали перед будинком пана Іващука. Ввесь цей час біля боєприпасів чергував дільничний інспектор. Лише у вівторок на ранок піротехнічна група у кілька заходів вивезла снаряди на кар’єр у сусіднє село Плоска, де майже до вечора їх знешкоджувала. Наостанок піротехніки ще раз перевірили територію і запевнили людей, що в радіусі 15 метрів ніяких металевих предметів під землею більше немає. ...Сусіди кажуть, що Іващуки народилися в сорочці. Пригадали випадок, як декілька років тому на місці, де були знайдені боєприпаси, майже повністю згорів старий дерев’яний вагончик. На щастя, тоді снаряди не вибухнули. Тепер про страшну знахідку на обійсті Іващуків нагадує лише невелика купа заіржавілого брухту.

Коментарі Наталія Бороденко, голова Тараканівської сільської ради: — Подібні знахідки для нашого села — не дивина. Торік на приватному обійсті викопали авіаційну бомбу. Але такої кількості боєприпасів не знаходили ще ніколи. Кажуть, що на цьому місці колись був німецький військовий склад. Добре, що все так закінчилося. Страшно навіть уявити, які могли б бути наслідки, якби ті снаряди детонували. Тим більше, що саме на тому місці, згідно з планом забудови, мали стояти житлові будинки. Але так вийшло, що перший будинок у тому масиві був зведений трохи далі і вже після цього решта людей почали рівнятися на нього. Микола Прокопчук, інспектор центру пропаганди головного управління МНС України в Рівенській області: — Це, напевно, одна з найбільших подібних знахідок за останні декілька років. Загалом, до цього випадку з початку року наш піротехнічний аварійно-рятувальний загін зробив вже 39 виїздів, під час яких знешкодив 57 вибухонебезпечних предметів: 2 авіабомби, 36 артилерійських снарядів, 7 гранат і 11 мінометних мін. А скільки у нас по області є ще таких залишків війни — сказати важко. Відомостей, в яких саме місцях під час війни могли бути військові склади, ми не маємо.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також