Шаттл «Endeavour» їздив вулицями Лос-Анджелеса

1252 0

Ми у соцмережах:

Шаттл «Endeavour» їздив вулицями Лос-Анджелеса

Американський космічний корабель багаторазового використання Endeavour доставлено в Каліфорнійський науковий центр. Його транспортування з терміналу міжнародного аеропорту в музей вулицями мегаполісу зайняло майже дві доби і обійшлося в 10 млн. доларів.

С воєрідний парад перевершив розрахунки фахівців і дуже затягнувся у зв'язку зі складнощами переміщення гігантського корабля. У центрі міста швидкість пересувної платформи не досягала 500 метрів за годину. Спеціалісти рухали корабель дуже акуратно і повільно через небезпеку зіткнення з будівлями і конструкціями, які неможливо демонтувати. Корабель супроводжували сотні спеціалістів, інженерів, працівників, які вже дорогою усували різні перешкоди: дерева або стовпи. Жителі міста чекали на прибуття космічного човна з 6.00, відзначаючи згодом, що "подія однозначно коштувало витраченого часу". За пересуванням "Endeavour" спостерігали сотні тисяч людей, а в місцях, де робили великі зупинки, було просто не проштовхнутися. Між тим атмосфера панувала воістину святкова: в небі кружляв дирижабль з електронним вітанням "Endeavour, ласкаво просимо в твій новий дім!". На вулицях жваво розпродували сувенірну продукцію — повітряні кульки, солодощі, виконані у формі шатла, на встановленій сцені виступали артисти. Поява корабля на Креншоу-бульварі викликала оглушливі крики захвату. Каліфорнійці вигукували назву шаттла, свистіли, плескали в долоні і розмахували прапорами. "Я така рада, така щаслива побачити його своїми очима, доторкнутися до історії нашої країни, — розповіла Олівія, котра чекала корабель майже сім годин. — І я горда, що шаттл буде знаходитися тут, в Лос-Анджелесі". Люди приїхали подивитися з сім'ями, принесли навіть зовсім маленьких глядачів, які з цікавістю розглядали корабель. Мер Антоніо Вілларайогоса зауважив, що "Endeavour" успішно завершив свою 26-ту місію, маючи на увазі непростий шлях в новий дім — Каліфорнійський космічний центр. На думку спеціалістів у галузі логістики, остання "місія" виявилася дуже складною в кар'єрі цього шаттла.

 
У вшануванні взяли участь астронавти, серед яких був присутній пілот "Endeavour" Марк Келлі. Зараз шаттл розташували у Виставковому парку, де відвідувачі зможуть подивитися на нього до 30 жовтня, а потім корабель розташують в музеї у спеціально приготовленому павільйоні. Рішення про створення шатлу "Endeavour" було прийнято в 1987 році, щоб замінити апарат "Challenger", який вибухнув на старті. Шаттл було передано в експлуатацію NASA в травні 1991 року. Космічний човник назвали ім'ям одного з кораблів британського флоту, на якому подорожував капітан Джеймс Кук. Це судно використовувалося у тому числі для астрономічних спостережень, які дозволили точно встановити відстань від Землі до Сонця. Свій перший політ "Endeavour" здійснив 7 травня 1992 року. На рахунку човника більше двох десятків успішних місій, серед яких ремонт телескопа "Hubble". Зараз NASA відправляє своїх астронавтів у космос на російських кораблях "Союз". Очікується, що в найближчому майбутньому цю функцію візьмуть на себе кораблі, побудовані приватними американськими аерокосмічними компаніями.
Фотографії: © REUTERS


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також