Щавель здебільшого використовують для приготування традиційного зеленого борщу. Але його можна додавати й до омлетів, соусів, рагу, пирогів. Листя має терпкий та дещо кислий смак завдяки щавлевій кислоті. Саме тому він чудово смакує з картоплею, яйцями, кашами, рибою.
Та найбільше його користь проявляється у свіжому вигляді, адже через тушкування або варіння кількість вітамінів суттєво зменшується. Щавель також часто додають до смузі, салатів, супів.
Чим корисний щавель? В одній чашці сирого щавлю (133 г) міститься: 4 г клітковини; 4 г вуглеводів; 1 г жирів; 2,5 г білка; 71% від добової норми вітаміну С; 33% від добової норми магнію; 7% від добової норми фосфору; 20% від добової норми марганцю; 11% від добової норми калію; 10% від добової норми рибофлавіну; 10% від добової норми вітаміну В6.
Щавель є природним джерелом харчових волокон, які потрібні для профілактики закрепів, сприяння нормалізації рівня холестерину та цукру. Щавель містить багато різних антиоксидантів. Це корисні сполуки, які захищають клітини від пошкодження, допомагають боротися з різними захворюваннями.
Завдяки високій кількості клітковини, яка допомагає створювати здорову мікрофлору кишківника, споживання страв зі щавлю поліпшує травлення. В ньому також міститься вітамін А, який запобігає багатьом захворюванням шлунково-кишкового тракту, підтримує здоров’я слизових оболонок. Щавель не лише посилює перистальтику кишечнику, але й позитивно впливає на роботу печінки і жовчного міхура.
В ньому містяться рибофлавін, вітамін В6 та марганець, які сприяють нормалізації обміну речовин. Калій та магній потрібні, щоб забезпечити нормальний серцевий ритм, захистити здоров’я судин допомагає вітамін С, а капіляри зміцнюють фенольні сполуки. Якщо їсти свіже листя щавлю, воно допоможе запобігти підвищенню артеріального тиску, утворенню тромбів, розвитку атеросклерозу.
Добре впливає щавель і на стан суглобів та кісток, адже в ньому містяться фосфор, магній, мідь, калій і марганець.
Кому не можна їсти щавель? Його протипоказано вживати людям, які схильні до розвитку алергічних реакцій. Особливо, якщо у вас вже є алергія на ревінь або гречку. Не бажано їсти тим, у кого був діагностований гастрит, виразка шлунку, коліт, виразка дванадцятипалої кишки, панкреатит, тому що в ньому є високий вміст органічних кислот. Страви з щавлем заборонено вживати за серйозних хвороб нирок чи сечовидільної системи, особливо за наявності каменів чи схильності до їхнього формування.