Ще одна жертва п'яного міліціонера

3586 0

Ми у соцмережах:

Ще одна жертва п'яного міліціонера

Що таке п'яний міліціонер? Це — нахабність помножена на усвідомлену безкарність. Їм усе можна! Так було, так є, так, напевно, і буде, незважаючи на усі «революції». Що може бути страшніше за п'яного міліціонера? П'яний міліціонер за кермом! Щовечора вони зухвало гасають дорогами та вулицями міст і сіл. Хто їх зупинить, хто перевірить? Хіба що невинна жертва своїм розбитим тілом змусить міліціонерів перевірити «колегу» на вміст алкоголю у крові...

Лашта ДТП Це сталося близько другої ночі з суботи на неділю у селі Городище Березнівського району. 24-річний лейтенант Березнівського райвідділу міліції Сергій Лашта, як розповідають, половину свого вихідного дня відпочивав із друзями на природі, а згодом його бачили у місцевому барі. Подейкують, він так відзначав підвищення по службі. Очевидці чули, як товариші правоохоронця переконували його в той вечір не сідати за кермо, проте той гордовито відповідав: «Що, видно, що я не поїду?». У його «Ауді-100» вмостилися чотири пасажири — хлопці від 21 до 29 років. Збиралися їхати у Березне. Проте від'їхавши недалеко від бару, авто наїхало на перехожих. У той вечір 16-річна Катерина йшла додому в Березне із дискотеки у Городищі, що поряд, разом із хлопцем та двома друзями. Згодом вони розповіли, що коли Катя побачила, як на них мчить авто, відштовхнула кавалера убік, проте сама відскочити не встигла. «Ауді» 11 метрів протягнуло дівчину під колесами, а потім в'їхало в огорожу та дерево. До лікарні забрали не тільки дівчину, а й усіх, хто був в авто. З понівеченого «Ауді» хлопців вирізали рятувальники. Водія разом із Катериною доставили у реанімацію. 26-річного пасажира Миколу — у хірургію райлікарні. Ще двох пасажирів — у травматологію. До слова, у міліції стверджують, що з дискотеки березнівці йшли не узбіччям, а краєм проїжджої частини.

Лашта
Лейтенант Сергій Лашта
Катерина Олішевко, яка навчалася у 9-му класі Березнівської ЗОШ №2, за чотири дні після ДТП так і не прийшла до тями. Лікарі оцінюють її стан як вкрай тяжкий. Вона вже перенесла три операції — дві на грудній клітці та одну на черевній порожнині. Дівчині видалили селезінку, в неї політравма, зламано кістки таза та вісім ребер, а також закрита черепно-мозкова травма. У день на лікування дівчини, яка не має батька, родичі дають 5-6 тис. грн. Сергій Лашта працював у відділі кримінальної міліції у справах неповнолітніх два роки, прийшов на роботу одразу після закінчення університету внутрішніх справ у Харкові. Його батьки, стверджують колеги, не держслужбовці і не правоохоронці. Дядько Сергія колись очолював районну раду. Після ДТП Сергій Лашта перші дні також був у реанімації. У нього черепно-мозкова травма, розрив печінки та перелом ребер. Його стан оцінюють як середньої тяжкості, тепер він у хірургічному відділенні. Як зазначили у Березнівському райвідділі міліції, до Сергія, який прийшов до тями, лікарі пускають лише рідних. До слова, коли лейтенанта привезли у районну лікарню, туди одразу приїхали прокурор району та начальник і заступник начальника міськвідділу міліції. У свого колеги вони вирішили перевірити наявність алкоголю в крові за допомогою лакмусового папірця — тест показав, що п'яний Сергій Лашта насправді тверезий. Зараз березнівські правоохоронці стверджують, що це було зроблено лише для «оперативного володіння інформацією» і до справи такий тест не долучали. Проте у Березному люди впевнені, що міліціонери хотіли вигородити свого колегу. Наразі Сергій Лашта відсторонений офіційно від роботи, поки триває службове розслідування. ДТП БЕРЕЗНЕ 2 Андрій Боровик, заступник прокурора Рівненської області:
— Пасажири авто заперечували, що їхній друг був п'яним. Проте аналіз показав, що у водія було 1,86 проміле алкоголю в крові (що у 9 разів перевищує допустиму норму. — Ред.). Наразі ми опитуємо всіх свідків, щоб з'ясувати, коли і де міліціонер вживав спиртне. Попередньо можу сказати, що автомобіль був у справному стані. Слідчі проводять комплекс заходів, щоб направити справу до суду.
Олег Середа, начальник Березнівського райвідділу міліції:
— З п'ятниці був на лікарняному, проте коли в суботу вночі мені зателефонували і повідомили про цю ДТП, одразу виїхав на місце. Зайшов до чергового лікаря, анестезіолога і попросив, щоб вони не піддавалися на жодні прохання підробити справжні аналізи крові. Я зацікавлений в об'єктивному розслідуванні справи. Проте поясню, звідки з'явилися чутки про те, що ми нібито прикриваємо свого співробітника і хочемо "зробити" його тверезим. Ми одразу побачили, що Сергій був п'яним, проте мій заступник, який нині виконує обов'язки начальника, та прокурор району вирішили для власного оперативного володіння інформацією, поки не було результатів аналізу крові, перевірити, скільки проміле в крові Сергія. Вони взяли його слину на лакмусовий папірець. Той показав 0,2 проміле. Можливо, лакмусовий папірець, який був у лікарні, був поганої якості. Проте ці результати ніхто і не збирався прикріплювати до матеріалів справи. Наразі УМВС проводить службове розслідування. На мою думку, керівництво прийме рішення про звільнення Сергія Лашти. Поки що не відомо, які обставини ДТП. Можливо, було колесо несправним, можливо, він перевищив швидкість і не впорався з керуванням, можливо, не встиг об'їхати дівчину, яка раптово повернула. Проте Сергія потрібно звільнити вже за те, що він сів п'яним за кермо. Щомісяця усі мої підлеглі підписують рапорти, що зобов'язуються дотримуватися дисципліни під час керування транспортним засобом. Сергій Лашта у п'ятницю підписав такий рапорт. Моя позиція принципова: не хочеш поводитися, як личить правоохоронцю, — пиши рапорт на звільнення. Нещодавно ми затримали п'яним за кермом одного з наших працівтників — на моє прохання його звільнили з міліції. Можу запевнити, ми не прикриватимемо Сергія Лашту.
Степан Ільчук, в.о. головного лікаря Березнівської районної лікарні:
— У середу двох пасажирів, які були у травматології, виписали на амбулаторне лікування. Водій наразі перебуває у хірургії. Його обстежать обласні спеціалісти з торакальної хірургії, оскільки у нього зламано ребра. Дівчина у реанімації — у тяжкому стані. Лікарі роблять все можливе. Коштів, які нам виділяють, вистачає на перший день ургентної допомоги хворому. Надалі родичі мусять купувати медикаменти за свій кошт. Проте ми надаємо Катерині усі ліки, які можемо.
Віталій Бойко, головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні, колишній начальник обласного управління охорони здоров'я:
— Ви і так знаєте, яка насправді у нас безкоштовна медицина. Медикаменти родичам доводиться купувати самотужки. Проте якщо медзаклад має якісь ліки, він їх надає. На невідкладну допомогу завжди є медикаменти. Нам нині головне — врятувати життя Катерині. У середу спеціалісти дитячої обласної лікарні та обласної лікарні поїхали у Березне. Є протипокази транспортувати дівчину, проте ми намагатимемося реанімобілем доставити її до Рівного. Тільки тут можна зробити потрібну комп'ютерну томографію мозку.
Катерина_Олишевко_2
Катерина Олішевко за чотири дні після ДТП так і не опритомніла
Сергій Олішевко, рідний дядько Катерини:
— Ми також розглядали варіант перевезення Каті до Києва, в "Охматдит". Але це далеко. Наразі ми розглядаємо усі варіанти, щоб допомогти дитині. Вчора бабуся Каті ходила до місцевої влади, але в районній раді їй сказали, що нічим допомогти не можуть, бо грошей немає. Проте ми знову підемо туди, візьмемо усі документи, що Катя — напівсирота. Для нас кожна копійка цінна. Підходять люди на вулиці і дають по 50 гривень. Дякуємо їм дуже, якби не небайдужі люди, не знаю, як було б.
Допомогти Катерині з лікуванням можна, переказавши кошти на номер картки Ощадбанку мами дівчини Олішевко Ольги: 5167 4900 1989 5359.
Алла САДОВНИК, Денис ГРИЩУК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також