Ще раз про тактику поведінки при гіпертермії

2064 0

Ми у соцмережах:

Ще раз про тактику поведінки при гіпертермії

Підвищення температури – це один із перших і основних симптомів простудних захворювань та грипу. Поява жару супроводжується ломотою в тілі. Щоб якось полегшити стан, люди зазвичай приймають жарознижуюче. Пропозиція останніх в аптечній мережі просто неймовірна. І кожен може придбати їх згідно реклами, своїх уподобань, попереднього досвіду. Але найстрашніше, що все це реалізується без рецепту лікаря. Саме тут і криється велика небезпека. Бо не тільки вибір препарату, доза і кратність прийому ліків цієї групи, а й відповідь хворого організму повинна контролюватися медиком.

Існують п’ять основних жарознижуючих препаратів. Серед них – давно відомий аспірин (ацетилсаліцилова кислота). У всьому світі люди й досі приймають його при застуді. Адже даний засіб дієвий і навіть входить до складу комбінованих препаратів в різних дозуваннях. Та на жаль пацієнтам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту він протипоказаний, а ще дуже небезпечний при грипі, бо зростає ризик кровотеч.

Анальгін (міжнародна назва – метамізол натрію) – це прекрасний жарознижуючий препарат, котрий має ще й анальгізуючу і протизапальну дію. Приймають його в таблетках, іноді в ін’єкціях або в складі комбінованих препаратів. Проте їхня побічна дія може перевищувати користь, бо відомі випадки індивідуальної несумісності, алергії, а також дуже негативного впливу на кров.

Парацетамол – прекрасно знижує підвищену температуру тіла, посилює потовиділення. В педіатрії відомий сироп панадол. Стандартна форма випуску парацетамолу в порошках і таблетках по 0,2 г, тобто 200 мг, бо прийом дози більшої 400 мг викликає шкідливу дію на нирки у вигляді нефриту (Фармакотерапевтичний довідник. Трінус Ф.П., К.: “Здоров’я”, 1979. 608 c. – C. 54). А тепер принагідно не полінуйтеся і загляньте інструкцію сучасних комбінованих препаратів на основі того ж парацетамолу, хто б їх як не називав, та раз і назавжди зробіть для себе висновки. Бо навіть банальне зниження температури може призвести до таких побічних дій (в т.ч. і пов’язаних із захворюваннями крові), що прийдеться ще довго лікувати наслідки такого необдуманого втручання в організм.
Мефенамінова кислота. Таке враження, що рекламодавці просто не читали інструкції цього препарату. Як наслідок, народ продовжує приймати його кожні 6 годин (навіть при незначному підвищенні температури) впродовж кількох днів, а далі виразки і кровотечі…

Ібупрофен – найкращий і найбезпечніший із всіх вищезгаданих препаратів. Форми випуску – від сиропів до таблеток в різноманітних дозуваннях (200 і 400 мг). Хоча цей препарат поєднує в собі анальгізуючу, жарознижуючу і протизапальну дію, проте зловживати ним теж не потрібно.

А взагалі пам’ятаймо, що підвищення температури при ГРВІ і грипі – це відповідь організму на вірус, тому головне не панікувати. Порадившись із сімейним лікарем, бажано прийняти невеличку дозу одного із вищезгаданих препаратів, запивши її липовим чаєм з малиною, лимоном і лягти в ліжко. Якщо температура з 39˚ через 30-60 хв. не знизилася ні на десяту градусу, але зменшився головний біль і не турбує ломота, то препарат уже почав свою дію, тому не потрібно приймати препарати іншої групи або збільшувати дозу уже прийнятого. Зниження температури до нормальної не припустимо, бо цим можна зашкодити процесу виробленню імунітету і паралельно відкрити шлях ускладненням. Отже температуру в межах 38˚ необхідно утримувати від 3 до 5 днів, поки вірус не заблокується (зазвичай процес супроводжується рясним потовиділенням). Після незначної загальної слабкості, тривалістю 1-2 дні, наступить повне одужання.

сімейний лікар Галина Бараболя


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також