Що буде з проєктами громадського бюджету Рівного?

625 0

Ми у соцмережах:

Що буде з проєктами громадського бюджету Рівного?

Раніше у Рівному щороку виділяли до 10 мільйонів гривень на ідеї, які могли пропонувати владі самі мешканці і обирати їх голосуванням. Так у місті, наприклад, з’явилися сонячні батареї на Лебединці та на бульварі Незалежності, від яких перехожі і досі заряджають свої мобільні телефони та ноутбуки. Пропонувати на громадський бюджет можна було що завгодно — від будівництва дитячих майданчиків до озеленення.

Востаннє конкурс проєктів оголошували ще 2021-го, обрали переможців і у 2022 році сподівалися реалізувати сім великих та дванадцять малих проєктів. Серед них були інженерна STEM-лабораторія, встановлення наземних пожежних гідрантів, стерилізація безпритульних котів та кішок, музичні фестивалі, встановлення вуличних тренажерів, спортмайданчик для дітей з вадами зору, футбольне мініполе та ін.

Але справа загальмувала. Втілити усе заплановане завадила не тільки пандемія ковіду, а й війна. Що ж тепер робити з тими ідеями і чи варто до них повертатися — обговорювали чиновники та депутати на «бюджетній» комісії.

— Наприклад, ми свої навіть не розпочинали. Бо в умовах воєнного стану не можна було здійснювати проплати, — каже начальник міського управління освіти Богдан Турович.

Світлана Марчук, заступниця голови постійної комісії з питань бюджету і фінансів:

— Щодо громадського бюджету, то пропоную знову зібрати комісію, яка завжди з ним працювала. І пропрацювати конкретно кожен об’єкт, послухати розпорядників: що там реалізовується, що ні. Можна зустрітися хоча б по тих проєктах, де уже було щось розпочато і не закінчено.

Роман Яворський, міський депутат:

— Треба все-таки вивчити, що можна зробити — можливо, щось по медицині чи по школах. Зрозуміло, що будівництво футбольного поля зараз недоречне. А от реконструкція відділення відновного лікування у міській дитячій лікарні, чому б його не профінансувати?

Сергій Васильчук, міський депутат:

А хто визначить, які проєкти важливіші? Тому треба зробити спершу інвентаризацію всіх проєктів. Можливо, все-таки взяти на себе відповідальність і чесно сказати людям, що «оці» і «оті» не зможемо профінансувати, бо не на часі. А можна сказати: вибачте, всі проєкти, які були — анульовуються і треба запустити все з чистого аркуша, подавати нові проєкти із сьогоднішньою вартістю, оце буде правильно.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також