Що чекати від курсу долара у 2023 році?

694 0

Ми у соцмережах:

Що чекати від курсу долара у 2023 році?

На 2023 рік кабінет міністрів запланував, що вартість долара в середньому буде становити 42 грн. Крім того, планують зниження загальної інфляції у порівнянні з 2022 роком. Багатьох звичайних людей дуже хвилює, чи зростуть ціни, чи зміниться курс долара Київ, або Нацбанк дозволить валюті пуститися у вільне плавання.

Прогнози фінансистів на 2023 рік

Війна – це основна подія, яка суттєво вплинула не лише на ситуацію в Україні, але й у світі. Як не дивно, але ще у 2021 році песимістами називали людей, що вказували на курс 29 грн, тепер це значення сягає 40 грн.

Навіть у країнах, де зараз немає війни, відбувається суттєве зростання інфляції за останні 15 років. Навіть розвинені економіки суттєво постраждали. У 2021 році інфляція в Україні сягала 10% через covid, певні обмеження, та на той період здавалася максимальною. Всі прогнози, які складали експерти щодо 2022 року, були марними, адже все змінила війна.

Від початку війни сталася криза на паливному ринку через постачання переважної кількості паливних матеріалів з території Білорусі. По території України було задано величезної кількісті ударів, зокрема по нафтопереробних підприємствах. Влітку, коли росіяни захопили Херсонщину, в Україні значно здорожчали овочі та фрукти. Саме з півдня постачалася переважна кількість рослинних продуктів у центральні та західні регіони.

На інфляцію суттєво впливають обстріли підприємств критичної інфраструктури. Наразі є значна кількість товарів, що подорожчали, але підприємства перенесли збільшення витрат на плечі споживачів. Подальші удари по критичній інфраструктурі можуть збільшити інфляцію на 2% до кінця 2023 року. Проте навіть через настільки несприятливі умови, прогнозується зниження інфляції у період другого кварталу 2023 року. Цьому буде сприяти покращення логістичних ланцюжків, а також створення українських хабів на території інших держав.

Який курс прогнозується на 2023 рік?

У липні 2022 року Національний банк був змушений збільшити вартість долара до 36,56 грн. Наразі цей курс залишається незмінним за посиланням https://obmenka24.kiev.ua/pln-uah, проте очікується, коли пропозиція збільшиться та стане однаковою разом з попитом. Найближчим часом це неможливо, через геополітичні ризики та війну.

Яким буде офіційний курс долара в 2023 році:

  • Як і раніше, значна кількість промислових підприємств не працюють, тому немає можливості отримувати готівку в доларах від міжнародних покупців.
  • Деякі з фінансистів та аналітиків вважають, що офіційний курс до кінця 2023 року буде підтримуватися на рівні 36.56 грн.
  • Середнє значення долара може сягати 40 грн. Більшість фінансистів упевнені, що курс долара у 2023 році майже не буде відрізнятися від нинішнього і може зрости всього на кілька грн.

За песимістичними прогнозами Нацбанк заклав максимальну вартість долару на рівні 45 грн.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також