Що дивитимуться власники «тарілок» на Рівненщині?

10251 0

Ми у соцмережах:

Що дивитимуться власники «тарілок» на Рівненщині?

Власникам супутникових антен з 20 січня доведеться платити за перегляд українського телебачення — сигнали 23 телеканалів будуть заблоковані. Тож тим, хто має вдома «тарілки», доведеться або платити за супутниковий сигнал двом офіційним операторам, або ж переходити на інший формат телебачення: кабельне, Інтернет або ж безкоштовне Т2.

Власники супутникових антен, а таких в Україні є 4,4 мільйона, використовують зараз «піратський» контент — технічний сигнал, який передбачений для операторів. У Європі, наприклад, комерційні телеканали можна дивитися «по супутнику», тільки оплативши пакет послуг. Та й в Україні частина населення платить — зокрема, користувачі кабельного та Інтернет-телебачення вже давно вносять щомісячну абонплату. Тож те, що супутникове телебачення приведуть до європейських стандартів, — не лише вимога часу, а й, так би мовити, вирівнювання ситуації щодо користування послугами ТБ. Оператори, яким платять кошти українці, переказують частку з отриманих сум телекомпаніям.

Блокувати сигнал з 20 січня мають таких телеканалів: 1+1, 2+2, ТЕТ, ПлюсПлюс, УНІАН, Бігуді, СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, Оце, Інтер, НТН, К1, К2, Мега, Піксель, Zoom, Enter-фільм, ТРК Україна, НЛО ТБ, Індиго, Ескулап ТБ. Регіональні та нішеві телеканали залишаться у вільному доступі.

Втім, рішення щодо блокування не є остаточним. За словами представника Національної ради з питань телебачення та радіомовлення на Рівненщині Дмитра Тарасюка, наразі ще тривають переговори між Нацрадою та медіахолдингами, щоб блокування відтермінувати. Бо ж є ризик, що частина населення, зокрема у селах, залишиться без українського телебачення, натомість матиме до перегляду російські телеканали, які будуть і надалі у відкритому доступі на «тарілці». Тим паче, що частина сіл в Україні досі не має покриття для безкоштовного Т2, в який входить пакет з 32 телеканалів.

Якщо ж рішення про блокування залишать у силі, власникам «тарілок» доведеться або й надалі користуватися супутником, але платити за перегляд українських телеканалів офіційним операторам, або ж переходити на кабельне, Інтернет телебачення чи Т2.

Щодо супутникового, то на сьогодні в Україні є два офіційних провайдери цього телебачення: Viasat та Xtra TV. Підключення їхніх послуг можливе у будь-якій місцевості, проте власникам старих тюнерів доведеться купувати нові, які матимуть місце для картки провайдера. Наприклад, підключення супутникового ТБ від «Віасат» коштуватиме від 1099 грн (це якщо доведеться купувати тюнер і налаштовувати телебачення самостійно). Якщо ж з викликом майстра додому, то вартість зросте до 1499 грн. А якщо тюнер та антена є, то підключення буде безкоштовним. Найдешевший тарифний пакет на місяць від Viasat, відповідно до даних з сайту провайдера, коштує 59 грн. Провайдер Xtra TV пропонує пакети від 69 грн на місяць.

Щодо цифрового ефірного телебачення Т2, то воно і надалі залишатиметься безкоштовним. Єдине, що при підключенні доведеться витратитися на антену та тюнер. А комплекти техніки для Т2 в інтернет-магазинах пропонують від 400 грн.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також