«Що дзвенить?» При вході до торгових центрів Рівного хочуть поставити металошукачі

604 0

Ми у соцмережах:

«Що дзвенить?» При вході до торгових центрів Рівного хочуть поставити металошукачі

Щоб кожен відвідувач обов’язково проходив через рамку і вивертав з кишень усе, на що реагує чутливий детектор: це може бути жменя монет, телефон чи ключі від дому. Та насамперед шукатимуть зброю. Щоб ворожі агенти чи озброєні злочинці навіть випадково не просочилися до торгових павільйонів. Таку ідею озвучили на нещодавньому засіданні в облдержадміністрації, куди запросили керівників ТЦ, силовиків та правоохоронців.

Чиновники кажуть, що у торговельних центрах Рівного встановлять відеоспостереження, яке буде об’єднане із системою «Безпечне місто», та рамки-металошукачі. Додають, що за інформацією правоохоронців, торік у ТРЦ було скоєно понад 800 крадіжок на 2 мільйони гривень, а за цей рік — уже 200.

До слова, у будівлях, де проходять сесії міської та обласної ради, рамки з’явилися ще торік у грудні. І тепер, хочеш не хочеш, а без ретельної перевірки на засідання нікого не пропустять. Так чинять після трагічного інциденту на Закарпатті, де місцевий депутат підірвав у залі кількох своїх колег.

Коли чекати нововведення у рівненських магазинах, поки невідомо. З відеокамерами проблем немає — у будь-якому серйозному торговому центрі вони й так є, адже без цього було би набагато важче стежити за порядком. А от як бути з рамками, власники ТЦ ще міркують.

Сергій Подолін, перший заступник голови Рівненської ОВА:

— Ворог щоденно завдає ударів по житлових будинках та місцях торгівлі. Він б’є туди, де перебуває велика кількість людей. Окрім того, періодично надходять повідомлення про замінування будівель. Саме тому на Раді оборони області було прийнято рішення про захист і ТРЦ у тому числі. Рамки-металошукачі на вхід та єдина мережа відеоспостереження дозволять не тільки виявити крадіїв та ДРГ, а й зібрати докази щодо скоєння їхніх злочинів.

Віктор Прусак, керуючий ТРЦ «Екватор»:

— Відеоспостереження у нас ведеться давно, дуже допомагає в роботі. Якщо виникає така потреба, то надаємо доступ до записів працівникам поліції, співпрацюємо з ними. Тут проблеми не бачу. А от щодо появи «рамок» поки важко сказати, як це має виглядати, хто фінансуватиме їхнє встановлення. Тому наразі передав інформацію нашим керівникам — рішення за ними.

Олександр Оверчук, директор та співвласник ТРЦ «Злата Плаза»:

— У нас працює 80 камер на входах, на поверхах. Завдяки цьому вдається не тільки оперативно знайти зловмисника, який поцупив якийсь товар, але й встановити власника загублених речей. Трапляється, що відвідувачі можуть забути телефон або інші свої речі на касі в магазині чи в примірочній. До того ж, сама наявність камер часто діє як стримуючий фактор для тих, хто замислив недобре.

З металошукачами складніше. Звісно, ми вітаємо ініціативу, спрямовану на безпеку. Але як це реалізувати на практиці — потрібно ще ретельно пропрацювати. Бо тут є над чим подумати. Насамперед таких «рамок» знадобиться декілька, по одній на кожний вхід. По-друге, це ж біля кожної має стояти людина, яка буде за це відповідати. По-третє, юридична відповідальність — а чи маємо ми право обшукувати відвідувачів, якщо металошукач спрацює? За чий рахунок мають встановлюватися рамки — на нараді не говорилося. Тож імовірно, що саме нашим коштом, а не з бюджету. На минулому засідання ради домовилися, що за місяць до цього питання повернемося, буде готовий якийсь звіт, будуть обговорюватися подальші кроки. Чи існує така практика у інших торгових центрах України чи за кордоном, ще не вивчав. Пам’ятаю лише, що кілька років тому були металодетектори у київському Ocean Plaza. Чи існують вони там нині — не знаю.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також