Що краще готувати на обід?

1415 0

Ми у соцмережах:

Що краще готувати на обід?

Денний прийом їжі повинен бути корисним і поживним. Однак найчастіше обід є нашим першим сніданком, за яким ми поглинаємо страву за стравою, що негативно позначається на роботі органів травлення і на фігурі. Як правильно пообідати, щоб уникнути важкості в шлунку, поповнити необхідний запас енергії, а також запобігти появі зайвих жирових відкладень в ділянці живота, стегон, сідниць?

обід Більшість французьких дієтологів наполягають на виключенні швидких перекусів під час обідньої перерви. Фахівці впевнені: жоден перекус не зможе замінити повноцінного обіду. Таке харчування загрожує виразкою, гастритом, серйозними проблемами зі шлунком, кишечником. За результатами багатьох досліджень західних вчених, відчуття насичення «включається» протягом півгодини з моменту, коли людина сіла за стіл і почала повільно поглинати їжу. Іншими словами, на обід потрібно виділяти не менше 30-35 хвилин.

Чого не можна робити за обідом?

Вживати занадто гостру, солону, копчену їжу. Це призводить до нудоти, відчуття важкості у шлунку і навіть блювоти. Постарайтеся зменшувати порції таких нездорових страв. Обов'язково включайте в обіднє меню салати з овочів (помідорів, капусти, редиски, огірків, авокадо), заправлені рослинною (оливковою) олією. Не використовуйте як заправку майонез, жирні соуси. Пити воду. У цьому випадку шлунок швидко наповнюється водою, приглушаючи відчуття апетиту. У підсумку ви залишаєтеся голодні, а організм не може нормально функціонувати через відсутність необхідного запасу провіанту. Вживати негазовану воду краще за 20 хвилин до або після їди. Відмовлятися від десерту. Широко розповсюджений міф про те, що з'їдений десерт додає кілька зайвих кілограмів. Тому багато задовольняються основною стравою, категорично виключаючи солодке. Лікарі-дієтологи рекомендують так не робити, а стежити за кількістю з'їденого, орієнтуючись на класику жанру — перше, друге і компот. Кондитерські вироби сприяють виробленню «гормонів щастя» (ендорфінів), які заряджають гарним настроєм на день. Таким чином, підвищується стійкість до стресів, імунітет, знижується ризик появи головного болю. Їсти багато білого хліба. Оптимальна кількість — 1-2 скибки. Цього цілком достатньо, щоб насолодитися цим борошняним виробом. Не забудьте, вас ще чекають солодкі ласощі. Надмірне споживання борошняного загрожує ожирінням.

Як обідати?

Бажано віддавати перевагу нежирним супам, борщам, серед яких можуть бути навіть крем-супи, гарніри із круп зі шматочками м'яса або риби, а завершувати обід невеликим шматочком торта, пирога, тістечка, який можна запити чаєм, фруктовим (ягідним) компотом, киселем. Загальна калорійність обіду не повинна перевищувати 500-600 ккал. Ідеальним обіднім часом є період з 12-ї до 13-ї години.

Які продукти краще вибрати?

1. Білки (морепродукти, риба, пісне м'ясо птиці). Спосіб приготування: тушкування, запікання, варіння, гриль. 2. Крохмаловмісні продукти (макарони, рис, гречка, пшоно, картопля, бобові), які містять складні вуглеводи. Вони чудово втамовують голод, не підвищують рівень цукру, не збільшують вагу, якщо їх споживати у відвареному вигляді. Будьте обережні з калорійними продуктами, вживайте їх у мінімальних дозах. До них відносять: волоські горіхи — містять в 100 г 223 кілокалорії; сухофрукти, вітамінна доза яких в 5 разів вища, ніж у натуральному вигляді; смузі (однорідна ягідно-фруктова суміш). Пам'ятайте: в ці напої небажано додавати гіперкалорійні добавки (щербет, банан, вершки, морозиво). Раціонально вибирати низькокалорійні інгредієнти (мед, нежирний йогурт, кефір. Врахуйте: родзинки, курагу, чорнослив корисно їсти в помірних кількостях. Ці засушені дари природи дозволяють зміцнити судини, поліпшити колір шкіри.

Додаткова інформація

Прийом їжі в один і той же час — хороша звичка. Інтервал між прийомами їжі повинен становити 5-6 годин. Консультація дієтолога — правильне рішення, якщо ви хочете харчуватися правильно і не на шкоду власному здоров'ю.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також