Що краще: сміттєпровід чи контейнер у дворі?

3260 0

Ми у соцмережах:

Що краще: сміттєпровід чи контейнер у дворі?

11 грудня о пів на десяту ранку в нашому будинку з’явилась бригада робітників та майстер з ЖКП «Промислове» для заварювання люків сміттєпроводів у під’їздах. Мешканців будинку про те, що сміття потрібно буде виносити в контейнери на вулиці та про заварювання люків, заздалегідь не попереджували. Опитування з цього приводу не проводилось, нашої згоди ніхто не запитував.

Мешканці будинку вимагали пояснень та документів, які б регламентували виконання робіт із заварювання люків, але начальник ЖКП Микола Полюхович їх не надав. Ввечері цього ж дня працівники ЖКП провели загальні збори біля будинку, однак на прохання мешканців відварити люки так і не відреагували. Ми вимагаємо виправити порушення чинних державних будівельних норм і правил, які передбачають сміттєпроводи у житлових будинках та гуртожитках, вищих від п’яти поверхів. Одночасно просимо врахувати, що контейнери для сміття у дворі будинку встановлено з порушенням санітарних вимог. Зокрема, не закриваються кришками, обгороджені лише сіткою а не суцільними листами, щоб сміття не розносив вітер, не розтягували тварини. Також контейнери встановлено на землі, а не на заасфальтованому майданчику, і всього за неповних 10 метрів від дитячого майданчика. Така ж проблема у мешканців будинків на вулиці Фабричній, 1-А та Льонокомбінатівській, 19.

Мешканці будинку на вулиці Фабричній, 1 БАХІРЕВ, ПРИХОДЬКО, ЗОЛОВ, РОМАНЮК та ще близько сотні підписів.

Коментарі Іван Гема, начальник управління житлово-комунального господарства Рівненського міськвиконкому: — Питання щодо сміттєпроводів у будинках давно є проблемним, навколо нього періодично виникають дискусії, але якщо зважити всі «за» і «проти», висновок однозначний: простіше, надійніше і краще замість сміттєпроводів у будинках встановити контейнери у дворах. До речі, більшість сміттєпроводів у рівненських багатоповерхівках позаварювали ще десять років тому на прохання їхніх ж мешканців. Бо люди не хотіли потерпати від сміття біля люків сміттєпроводу на сходинкових майданчиках, смороду у під’їздах, пацюків, які там розводились. Сьогодні ж і техніки фактично вже немає для обслуговування сміттєпроводів, а також ми ось-ось збираємось запроваджувати роздільне сортування сміття. Тому, я думаю, мешканцям неважко винести пакет зі сміттям на вулицю. І контейнери у дворах будинків ми встановлюємо цілком нормальні. А що не всі вони під «євро», з кришками, не всі за глухою загорожею, то і ментальність у наших людей така, що не кожен буде ту кришку відкривати-закривати, і не кожен, зрештою, підійде з пакетом зі сміттям до самого контейнера, а не шпурне його здалеку за глуху загорожу. Але як би там не було, перед тим як заварювати люки сміттєпроводу, працівники ЖКП мали це питання узгодити з мешканцями, бо вони власники будинку, а ЖКП — тільки його утримувач. Валентина Савицька, майстер ЖКП «Промислове»: — Перед тим як заварювати сміттєпроводи у дев’ятиповерховому будинку на вулиці Фабричній, 1, ми загальних зборів не скликали, але думкою мешканців поцікавились. І більшість з них були саме за те, щоб ті сміттєпроводи заварити. А що знайшлися невдоволені... У нашому мікрорайоні, окрім цього будинку, сміттєпровід ще залишався на Льонокомбінатівській, 19, там також почали заварювати, але один з мешканців почав обурюватись і ми роботи зупинили. Сьогодні ж інші мешканці обурюються, чому ми не заварюємо сміттєпровід, кажуть, що їм цей «свинюшник» набрид. Та й для нас сміттєпроводи — це дуже багато проблем і зайвої роботи. Бо ж двірникам треба вручну вигрібати сміття зі сміттєзбиральних камер, перевантажувати його у контейнери, тягнути їх до машини, і тільки там вже контейнери механізовано піднімають і висипають з них сміття в кузов.

Записав Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також