Що найбільше піднімає холестерин: дієтологи назвали найнебезпечніший продукт

5828 0

Ми у соцмережах:

Що найбільше піднімає холестерин: дієтологи назвали найнебезпечніший продукт

Коли рівень холестерину зависокий, може початися накопичення бляшок в артеріях, що підвищує ризик серцевих захворювань.

Холестерин життєво важливий для травлення, виробництва гормонів і синтезу вітаміну D. Однак коли його рівень занадто високий, може початися накопичення бляшок в артеріях, що підвищує ризик серцевих захворювань. Хоч на вік і генетику вплинути неможливо, проте дотримання здорової дієти та активного способу життя може дозволити частково контролювати рівень холестерину. Тож дієтологи радять відмовитися від обробленого м'яса, пише Eatingwell.

Зазначається, що оброблене м’ясо це не лише хот-доги і ковбаси, але й індичка, шинка та ростбіф, які ви купуєте, а не готуєте власноруч.

Оброблене м’ясо містить багато насичених жирів
В обробленому м’ясі багато насичених жирів. А їжа з високим вмістом насичених жирів небезпечна тим, що підвищує рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (поганий холестерин). На цьому наголошує зареєстрована дієтологиня Карлі Харт. 

Навіть менш жирні види обробленого м’яса, як-от індичий бекон або нежирна м’ясна нарізка, теж містять насичені жири, просто трохи менше, зазначила дієтологиня і магістерка наук з харчування Вероніка Раус.

Оброблене м’ясо негативно впливає на кишковий мікробіом

Склад вашого кишкового мікробіому має вирішальне значення майже для всього організму, у тому числі й для рівня холестерину. Дослідження показують, що вживання м’яса, особливо обробленого, може зменшити різноманітність кишкових бактерій.

Тим часом відомо, що різноманітний мікробіом відіграє ключову роль у регулюванні всмоктування та виведення холестерину. Добре збалансований мікробіом також допомагає зменшити хронічне запалення, яке є основною причиною розвитку серцевих захворювань.

В обробленому м’ясі багато натрію
Оброблене м’ясо зазвичай містить значно більше натрію, ніж необроблене. Наприклад, 100-грамова порція запеченої індичої грудки містить 99 міліграмів натрію, тоді як така ж порція гастрономічної індички містить цілих 810 мг натрію.

Виробники додають натрій до м’яса, щоб продовжити термін його зберігання.

- Дієта з високим вмістом натрію може збільшити ризик розвитку високого кров’яного тиску, змушуючи ваше серце працювати інтенсивніше і негативно впливаючи на ваше загальне серцево-судинне здоров’я, - зазначила Харт.

Інші способи зниження рівня холестерину
• Їжте багато клітковинои. Клітковина зв'язується з молекулами холестерину і запобігає їх всмоктуванню в кров, розповіла Харт. До продуктів з високим вмістом клітковини належать фрукти, овочі, цільні зерна тощо.

• Отримуйте достатню кількість омега-3. Омега-3 жирні кислоти - це "хороший" тип жиру, який може допомогти зменшити запалення, що у свою чергу спричиняє високий рівень холестерину. Продукти, багаті на омега-3 жирні кислоти, - це жирна риба (наприклад, лосось), горіхи, авокадо, насіння льону.

• Вибирайте більш здорові білкові варіанти. Зрідка хот-дог або бутерброд із м’ясним делікатесом не зашкодять здоров’ю серця, але їх не повинно бути на вашому щоденному столі. Замість цього Роуз рекомендує вживати нежирні, необроблені білки рослинного або тваринного походження, наприклад курку, рибу чи пюре з нуту.

УНІАН


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

загрузка...

Читайте також