Що покласти в аптечку: поради експерта

1753 0

Ми у соцмережах:

Що покласти в аптечку: поради експерта

Про існування медичних аптечок знає чи не кожна людина. Автомобільна, домашня, аптечка, яка має бути в офісі… А от про необхідний склад, відмінності цих аптечок мало хто задумується.

аптечка

Тетяна Воронцова демонструє вміст аптечки
За словами інструктора з тактичної медицини Тетяни Воронцової, базові засоби, які можуть знадобитися скрізь для надання домедичної допомоги — це медичні рукавички і клапан для проведення серцево-легеневої реанімації. Їх можна носити навіть в жіночій сумочці або у кишені. Маєш їх, знаєш як допомогти — значить, готовий до надання домедичної допомоги. Якщо ж збираєшся у похід, подорожуєш автомобілем, то бажано мати вже розширений склад аптечки домедичної допомоги. У домашній же аптечці чи на підприємстві, крім розширеного складу, можуть міститися і деякі ліки та засоби для надання долікарської допомоги. З допомогою одноразових медичних рукавичок та клапанів для серцево-легеневої реанімації можна надати першу домедичну допомогу людині до моменту приїзду швидкої допомоги, яка їде 10-15 хвилин. А ось якщо ви їздите автомобілем або ж багато подорожуєте, наприклад, у гори, то варто взяти аптечку для надання першої домедичної допомоги. — Таку аптечку слід збирати з огляду на те, що її вміст допоможе врятувати життя людині, яка отримала критичне поранення і є загроза її життю, — каже Тетяна Воронцова. — Тож така аптечка подібна до складу військової, орієнтованої на три види поранень: критична кровотеча, непрохідність дихальних шляхів і поранення грудної клітки з подальшим розвитком пневмотораксу. Потрапляння повітря в плевральну порожнину грудної клітки, через що спадається легеня, людина не може дихати, перетискаються великі судини і людина може померти (при напруженому пневмотораксі). Отже, насамперед в аптечку потрібно покласти: А) засоби, що знадобляться при критичних кровотечах:
  • одноразові медичні рукавички, які забезпечуватимуть ваш власний захист;
  • джгут Есмарха або турнікет (для перетискання судини і запобігання крововтрати);
  • бинт, просочений кровоспинними засобами, або звичайний бинт (для тампонування місця поранення, де не можна накласти джгут чи турнікет);
  • перев'язочний бандаж (широкий еластичний бинт з подушечкою, який накладається на затампоноване місце кровотечі). Бинт може бути оснащений додатковим тиснучим елементом. Або ж може бути просто еластичний бинт.
Б) засоби, що знадобляться при непрохідності дихальних шляхів:
  • назофарингеальна або ротова трубка (обидві використовуються для того, щоб виштовхнути корінь язика, який запав, і цим звільнити дихальні шляхи, тільки назофарингеальну вводять в носовий отвір, а ротову — відповідно, у ротовий);
  • Якщо ж людина не дихає при прохідних дихальних шляхах — клапан для серцево-легеневої реанімації;
В) засоби, що знадобляться при пораненнях грудної клітки:
  • грудна наліпка (наприклад, HALO) — велика прямокутної форми плівка, яка при її наліплюванні за рахунок дуже липкої внутрішньої частини не дозволить повітрю потрапити до плевральної порожнини при відкритих пораненнях грудної клітки. Замість грудної наліпки можна використати армований скотч, що продається в будівельних супермаркетах.
Г) засоби, які пригодяться при різних типах поранень і травм:
  • маркер, яким, наприклад, можна написати час на джгуті чи турнікеті, коли він був накладений, — це необхідна для лікарів інформація (максимальна тривалість перетискання джгутом кінцівки — година);
  • косинка (половина розрізаного по діагоналі квадрата чистої тканини, яка може бути використана в різних цілях, наприклад, як альтернатива для тампонування при кровотечах або фіксування зламаної руки на шині);
  • хлоргексидин для знезараження рани;
  • шина Сем, яку використовують для фіксації кінцівки при переломах (жорсткий матеріал, що компактно скручується у валик).
— Усі вищеперелічені засоби — обов'язкові складові аптечки для надання першої домедичної допомоги в умовах, коли є загроза життю людини, — зазначає Тетяна Воронцова. - Така аптечка має бути у рюкзаку мандрівника або військовослужбовця в зоні бойових дій, у кожному автомобілі, у кожній організації та компанії. Не всі ці складові можна купити в аптеці. Деякі з них, наприклад, кровоспинний бинт або ж наліпка HALO, продаються лише в мережі Інтернет або спеціалізованих магазинах. Щодо домашньої аптечки, то, крім основних засобів аптечки домедичної допомоги, її вміст залежить від того, на що найчастіше хворіє людина та з огляду на її хронічні захворювання, зазначажє інструктор. Наприклад, при серцево-судинних там обов'язково має бути нітрогліцерин. Проте до кожної домашньої аптечки варто покласти аспірин, заспокійливе (валеріана, корвалол та ін.), перекис водню, зеленку або йод, пластирі, активоване вугілля, бинт і вату. До переліку також можна додати «Пантенол», але він застосовується при легких опіках першого ступеня і то вже після охолодження рани.
Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також