Святий вечір — одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначають ввечері напередодні Різдва Христового. Цілий день нічого не можна їсти, аж до появи на небі першої зірки.
В цей день українські господині намагаються приготувати 12 страв – за кількістю апостолів. Алкоголь, навіть символічно, вживати заборонено. Під час святкової вечері не можна розмовляти та виходити з-за столу до закінчення трапези, інформує Ukr.Media.
За традицією на столі на Святвечір має бути кутя, вареники, підлива, картопля, риба, голубці (їх роблять з гречкою, картоплею, грибами або пшоном), гриби, вінегрет, тушкована капуста, квасоля, узвар, пампушки.
Крім 12 страв на столі має бути свічка – символ світла та часник – захист від злого.