Що робитимуть з меморіалом військової слави у селищі на Рівненщині (ВІДЕО)

3419 0

Ми у соцмережах:

Що робитимуть з меморіалом військової слави у селищі на Рівненщині (ВІДЕО)

У Млинові, що на Рівненщині, поки не планують зносити меморіал військової слави через поховання солдат. Питанням перепоховання та демонтажем займуться після війни. Водночас у 2024 році з меморіалу мають прибрати радянську символіку.

Меморіал військової слави у Млинові включає фігуру радянського воїна, стилізовані знамена червоного кольору і два пілони у центрі. У 2023 році фігуру солдата зі щитом, на якому зображений радянський орден "Перемога", обмотали чорною плівкою. Меморіал мали демонтувати. Станом на 25 вересня цього так і не зробили, а чорна плівка прикриває тепер лише щит воїна.

- З одного боку — це пам'ять про загиблих, з іншого — вже не знаєш, кому вірити і в що. Кругом неправда, — розповіла місцева жителька Валентина Власюк.

Також жінка поділилася, як реагує на написи російською мовою на плитах, які знаходяться на меморіалі:

- Бачила, теж не підтримую. Треба давно вже змінити. Скільки років Україна? А нічого ж не змінюється.

Місцева жителька Оксана розповіла, яким хотіла бачити б у майбутньому меморіал:

- Я б перефарбувала його у синій та жовтий колір, намалювала б тризуб. В принципі, це ж образ військового нашого, правда? Але я зробила б з нього образ України. Щоб не зносити, то можна красиво зробити для нашої армії такий український символ.

На запитання, чому меморіал досі не демонтували, голова громади Дмитро Левицький відповів, що на цьому місці є поховання солдат, що ускладнює процедуру знесення.

- Йде питання про перепоховання безпосередньо могил, які розташовані під пам'ятниками. Під Меморіалом військової слави також є поховання. І ми прийняли рішення, що будемо робити перепоховання, — пояснив голова громади Суспільному.

Дмитро Левицький зазначив, що реконструкцію планують провести цьогоріч до 1 жовтня:

- Заберемо радянську символіку — і жодних проблем там немає. Ми вже маємо ескіз майбутнього меморіалу там, де ми передбачили дуже великий історичний період. В майбутньому, будемо так казати, воно буде на часі після перемоги. Звичайно, будемо займатися, виділяти кошти. Це буде демонтаж цього солдата, чому? Тому що в нього не такий добрий стан.

Окрім Меморіалу військової слави, у Млинівській громаді є ще 12 пам'яток історії місцевого значення, які мають радянську символіку. Їх також планують реконструювати, додав Дмитро Левицький. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також