Що смердить у Рівному?

1129 0

Ми у соцмережах:

Що смердить у Рівному?

Тхне і на околицях міста, і в центрі. Особливо нестерпний сморід допікає жителям мікрорайону «Північний». Люди там не просто скаржаться, що на вулицях тхне тухлятиною: від того ще й болить голова, а в декого ще й сльозяться очі чи пече у горлі. Що це за біда така? Уже не перший рік рівняни нарікають на сморід у повітрі літніми вечорами, а чиновники щороку обіцяють із тим розібратися — та поки безуспішно.

Нещодавно на пошуки джерела смороду в Рівному виїжджала мобільна лабораторія. Фахівці обласного Центру контролю та профілактики хвороб посеред ночі узяли проби повітря і вказують, що зіпсувати містянам повітря могло підприємство ТОВ «Еко Євроальянс», що розташоване на вулиці Будівельників, 3-А. Аналіз показав суттєве перевищення в повітрі шкідливих речовин — забагато аміаку та сірководню, норма перевищена у кілька разів. Заміри робили поруч, бо на територію підприємства головного санітарного лікаря області не пустили, через що звернувся до поліції. Тепер із потенційним забруднювачем мають розбиратися правоохоронці. Підприємство, що виготовляло корми для тварин і власником якого є китайці, виправдовується, що вже давно не працює і там планують навіть демонтувати техніку — представник Лі Джи запевняє, що сморід іде не від них, а справжня причина може бути у чомусь іншому.

Втім, це все одно не єдине джерело смороду в місті, — кажуть дослідники. А в різних районах тхне по-своєму і проблеми специфічні. Якщо з підприємством, що псує повітря, ще можна якось домовитися чи оштрафувати, то що робити з «ароматним» міським сміттєзвалищем?

Роман Сафонов, головний санітарний лікар області:

— Були виміри вночі й після того: так само фіксується перевищення, але від інших джерел забруднення. Можливі варіанти я виклав ще на минулорічному брифінгу, і відтоді небагато змінилося — треба було з ними працювати, а не тягнути. Чекатимемо офіційної відповіді від правоохоронних органів. У мене ще буде зустріч з екологами, будемо обговорювати всі ці моменти. Можливо, потрібне додаткове звернення по інших винуватцях.

Особливо сморід відчувається, коли складаються певні умови — перед дощем або коли спека, також впливає напрямок вітру. Характер неприємного запаху по місту різний, залежно від джерел. Коли говоримо про відходи тваринництва, то це нудотний специфічний запах продуктів забою тварин, а десь — більше схоже на запах фекалій, а якщо приторно-солодкий — це наше сміттєзвалище… Джерела забруднення можуть бути різні, на вул. Героїв Маріуполя — одне, на Північному — інше, навіть цілих три (зокрема, сміттєзвалище). Десь можуть бути незаконні скиди, врізки в каналізацію.

На жаль, люди не звертаються до лікарів. Багато звернень на гарячу лінію, але це не дає підстав для перевірки тим органам, які мають цим зайнятися — зокрема, Держпродспоживслужбі. Тому потрібно саме звернення у первинну допомогу, в лікарню, з приводу поганого самопочуття. Бо контролюючим органам, у зв’язку з мораторієм на перевірки, потрібна реальна юридична підстава. Якісь наслідки для здоров’я можуть бути у тих, хто страждає на хвороби дихальної системи, у людей зі зниженим імунітетом, поважного віку.

Олена РАКС


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також