Що таке датацентр і навіщо він потрібен бізнесу?

265 0

Ми у соцмережах:

Що таке датацентр і навіщо він потрібен бізнесу?

Жоден сучасний бізнес не може працювати без даних та програм для їх обробки. Постійна генерація інформації, величезні масиви даних, які потрібно обчислювати, передавати та зберігати, потребують обладнання, що працюватиме безперебійно. Центри обробки даних (ЦОД) дозволяють встановлювати мережеве та серверне обладнання у місці з повноцінним обслуговуванням та надійними системами живлення та захисту.

Особливості та принципи побудови ЦОД

ЦОД є будівлею або комплексом споруд, які містять усе необхідне для встановлення та обслуговування серверного обладнання. Сучасний датацентр – це:

  • системи електропостачання з щонайменше двома джерелами живлення від різних підстанцій;
  • резервування електропостачання акумуляторами та генераторами з запасами палива;
  • системи кондиціонування та охолодження серверного та мережевого обладнання;
  • захист від сторонніх підключень зовні.

Інженерна інфраструктура ЦОД продумана таким чином, щоб завжди був наявний зв'язок та стабільне інтернет-з'єднання від декількох незалежних провайдерів. Фізично обладнання захищено від аварій, пожеж, проникнення зловмисників тощо. До обладнання ЦОДу закритий фізичний доступ сторонніх осіб, що виключає можливість крадіжки даних, будь-якого впливу на обладнання, тощо.

Структура центрів обробки даних

Дата-центри забезпечують бізнесу можливість використовувати сторонні обчислювальні потужності, не обслуговуючи власні IT-структури. ЦОД, який здатний надати якісні послуги великій кількості споживачів без збоїв та відключень, складається із:

  • кондиціонерів для модулів та приміщень;
  • газових систем пожежогасіння;
  • джерел безперебійного живлення, генераторів та акумуляторів для резервного та аварійного живлення;
  • електрощитових.

Самостійно організувати таку складну та потужну екосистему може далеко не кожна компанія. Послуги ЦОД – вигідний та надійний ресурс для бізнесу, який дозволяє отримати всі переваги та потужності інноваційного обладнання, не вкладаючись у побудову власного датацентру.

Послуги ЦОД для бізнесу

Комерційні компанії, державні установи та навчальні центри можуть скористатися наступними послугами ЦОД:

  • Оренда серверних стійок та шаф. Це дозволяє повністю контролювати своє обладнання, але делегувати постачальнику послуг управління системами енергозабезпечення, пожежогасіння, захисту від зовнішніх чинників – пошкоджень, розкрадань, захоплень зловмисниками.
  • Оренда виділених серверів – окреме обладнання, налаштоване під конкретні цілі замовника.
  • Послуги колокейшн (colocation) - спільне розміщення обладнання різних клієнтів поруч.
  • Оренда хмарних серверів

Зараз все більшої популярності серед бізнесу набирає саме оренда хмарної інфраструктури. Використання хмарних середовищ дозволяє зберігати та обробляти інформацію на віртуальних серверах, виконувати з нею ті чи інші дії. Хмарні послуги – це можливість відмовитись від власного фізичного обладнання, легко масштабувати та змінювати бізнес-інфраструктури, підлаштовуючись під нові проєкти.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також