Що таке IELTS: головні факти

296 0

Ми у соцмережах:

Що таке IELTS: головні факти

International English Language Testing System — це міжнародний тест, створений для визначення мовних навичок у тих, в кого англійська не є рідною. Він використовується у багатьох країнах по всьому світові як стандарт оцінки знань, а самі результати потрібні для закордонного навчання, роботи чи імміграції. Про особливості тестування — читайте далі.

Види тесту IELTS

Залежно від потреб і цілей, IELTS дає вибір між різними форматами тесту.

IELTS General Training. Оцінює рівень володіння повсякденною мовою та підходить для тих, хто хоче мігрувати в англомовну країну для життя та роботи, чи навчання в школі або коледжі. Такий тест у вас може запросити роботодавець, аби впевнитися в тому, що мовний бар'єр не завадить вашій ефективній роботі.

IELTS Academic. Орієнтований на студентів, які прагнуть навчатися в університеті за кордоном (Канада, США, Англія, Австралія тощо). Також дає змогу отримати професійну реєстрацію. Від попереднього тесту його відрізняють розділи Reading і Writing, які потребують ширшого словникового запасу, актуального для академічного середовища.

IELTS for UKVI. Саме тестування не відрізняється від вищевказаних ні за змістом, ні за складністю. Ви так само можете обрати академічний UKVI, основний, а також окремий тест Life Skills (рівні А1, А2 і В1) для комфортного проживання в англомовному середовищі. Останній варіант оцінює лише навички усної мови й аудіювання. Головна відмінність IELTS for UKVI — він має додаткові заходи безпеки, що вимагаються урядом Великобританії, для роботи, навчання та міграції саме в цій країні. Результати такого тесту стануть в пригоді при отриманні візи або посвідки на проживання.

Структура IELTS

Усі завдання поділені на 4 основні розділи, відповідно до навичок.

Listening. Передбачає 4 блоки по 10 запитань у кожному. Тут ви одноразово слухаєте аудіозаписи з монологами та діалогами на повсякденні теми, а також навчальними дискусіями та лекціями. У кожному відрізку можна почути різні акценти англійської. На проходження відводиться близько пів години.

Reading. Надається три тексти з приблизним обсягом 2100-2700 слів. У звичайному тесті це загальні теми, а також присвячені роботі (контракти, посадові інструкції тощо). В академічному тесті теми взяті з журналів, книг, інтернет-ресурсів та призначені саме для студентів бакалаврату чи магістратури. В них ви можете зустріти різні типи мовлення — від оповідання й опису до міркування та дискусій. Тексти можуть супроводжуватися різними графічними елементами, як-то графіки, діаграми, ілюстрації тощо. На проходження дається 1 година.

Writing. Потрібно виконати 2 письмових завдання. Перше — це лист з поясненням та аргументацією на певну ситуацію (General Training), або невеликий опис діаграми, таблиці, графіку тощо (Academic). Друге завдання — написання есе з обмірковуванням певної точки зору, висунутої проблеми. На все у вас буде 1 година (20 і 40 хв відповідно).

Speaking. Ця частина поділена на 3 блоки: 1) розповідь про родину, навчання, власні інтереси; 2) обговорення заданої теми (приблизно 2 хв) і відповідь на запитання; 3) додаткові та більш детальні запитання до попередньої теми. Екзаменатором оцінюється ваша здатність швидко і зв'язно говорити, лексика, граматичний діапазон, точність і вимова. На все відводиться до 15 хвилин.

Оцінювання та результати

Всі відповіді переводяться у 9-бальну шкалу оцінювання. Результати онлайн-тестування готові в середньому через 6-8 днів після здачі. На перевірку стандартного паперового тесту йде 13 днів, а для комп’ютерного в тестувальному центрі — до 5 днів.

Скільки коштує скласти іспит IELTS?

На сьогодні в Україні не передбачено тестування в екзаменаційних центрах, тому існує два варіанти: складати тест онлайн або ж очно, якщо ви вже знаходитеся за кордоном. Щодо IELTS Online є один нюанс — такий спосіб доступний лише для здачі академічного тесту.

Для бронювання дати та часу онлайн можна скористатися офіційним сайтом IELTS або British Council. В першому випадку вартість тестування складає 150$, а в другому ціна зазначена у гривнях — 5 840 грн. 

Зверніть увагу, що на тест потрібно відвести одразу два дні: для аудіювання, читання та письма 3 години в перший, і наступного дня приблизно 20 хвилин на говоріння.

IELTS є важливим інструментом для тих, хто прагне покращити свої мовні навички та досягти певних цілей у навчанні й кар'єрі. А правильна підготовка та усвідомлене виконання тесту допоможуть максимально ефективно використати його можливості. Тому приєднуйтеся до Speak Well School, щоб успішно подолати мовні бар'єри та стати на крок ближче до ваших цілей!

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також