Що таке ніж сантоку?

1978 0

Ми у соцмережах:

Що таке ніж сантоку?

У цій статті ми розповімо вам більше про ножі сантоку, різні типи та стилі цих ножів, їх найпоширеніші способи використання та обслуговування.

Ножі сантоку, безсумнівно, найвідоміші японські ножі на нашій кухні. Дійсно, сучасні японські кухарі часто використовують ножі сантоку. У цій статті ми розповімо вам більше про ножі сантоку, різні типи та стилі цих ножів, їх найпоширеніші способи використання та обслуговування.

Що означає назва “сантоку”?

Назва “сантоку” означає “три хороші речі” або “три чесноти”, тому що цим ножем ви можете різати, подрібнювати та рубати. Крім того, ви можете використовувати його для нарізання трьох видів їжі:

  • овочів,
  • м'яса,
  • риби.

Як виглядає ніж сантоку?

Лезо ножа сантоку зазвичай має довжину приблизно 13-30 см. Хоча кожен виробник може адаптувати ніж під свої потреби. Ви навіть можете знайти ніж сантоку, довжина якого не перевищує 10 см. Більш короткий варіант ножа – це хороша альтернатива для менш досвідчених кухарів, що ще не оволоділи професійною майстерністю використання японських ножів на своїй кухні.

Лезо ножа сантоку та його рукоять розроблені для підвищення зручності під час роботи, оскільки ширина леза та його вага відповідають вазі та розміру рукояті. Сантоку вважається добре збалансованим та гармонійним ножем. Можна сказати, що він відрізняється елегантною простотою та ефективністю, що і зробило його основним кухонним інструментом на багатьох кухнях, як в Японії, так і за її межами.

Ніж сантоку зазвичай легший, тонший і коротший, ніж традиційні західні кухарські ножі.

Це дає змогу різати дуже швидко та точно. У японській кухні багато страв, при приготуванні яких інгредієнти нарізаються дуже тонкими шматочками. Саме тому, якщо ви хочете приготувати суші, краще ножа чим сантоку вам не знайти.

Крім естетичної привабливості, цікавим елементом будови леза сантоку є невеликі повітряні кишені вздовж ріжучої кромки. Цей типово японський винахід запобігає прилипанню їжі до леза під час швидкого різання. Також повітряні кармани зменшують площу поверхні, що контактує з матеріалом під час роботи, знижуючи тертя та полегшуючи різання.

Ручки ножів Santoku можуть бути виготовлені з металу, синтетичного матеріалу або дерева. Який би варіант ви не вибрали, усі вони дуже зручні. Однак слід бути обережним, щоб не мочити сильно та часто дерев’яну рукоять, бо вона менш стійка до вологи, ніж аналоги з пластику, G10 або мікарти.

Як правильно використовувати сантоку?

Як ми вже казали, сантоку – гарний універсальний ніж для точного та швидкого нарізання овочів, зелені, м’яса та риби. Але більш легке та вузьке в обусі лезо робить цей ніж не таким ідеальними для різання твердих продуктів (наприклад, кісток).

Існують інші ножі та сікачі для виконання роботи з кістками. Пам'ятайте що, якщо ви дбаєте про свій ніж сантоку, і використовуєте його тільки для того, для чого він був розроблений, цей ніж може прослужити вам усе ваше життя.

Важливо, щоб ви використовували обробну дошку з плоскою дерев'яною чи пластиковою поверхнею, але ніколи не різали на твердих поверхнях, таких як сталь, мармур або камінь. Тверда поверхня може пошкодити не тільки сантоку, а любий кухарський ніж. Тому краще не ріжте кухарськими ножами на керамічних тарілках.

Після кожного використання ножі важливо мити водою з милом і добре протирати вручну та висушувати. Не мийте ваші ножі у посудомийній машині і вони будуть виглядати як новеньки довгі роки.

Зберігати якісні кухарські ножі краще в дерев’яному блоку для ножів. Ви також можете зберігати свої ножі на магнітній планці або в будь-якому іншому контейнері чи футлярі, який захищає їх леза від пошкоджень.

Також важливо тримати ножі гострими і регулярно підточувати їх на мусаті чи точильному камені. Це також дозволить зберегти ваш ніж сантоку в найкращому стані довгі роки.

Джерело - grossman.com.ua


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також