Що в декларації у рівненських депутатів?

1707 0

Ми у соцмережах:

Що в декларації у рівненських депутатів?

Із 42 депутатів міської ради Рівного декларації про доходи добровільно подали четверо — серед них і колишній міський голова Володимир Хомко.

Раніше навесні усі посадовці та депутати подавали свої декларації про майно й доходи за попередній рік. Однак через війну цей обов’язок дозволили відтермінувати — подавати декларації можна буде і через три місяці після закінчення воєнного стану. Нині ж це можна зробити за бажанням. Тож станом на кінець квітня декларації за два останніх роки подали лише четверо депутатів міської ради: Галина Кульчинська, Людмила Радчук, Василь Харковець та Володимир Хомко. А суто за 2021-й відзвітувалися тільки Роман Денисюк та Роман Яворський.

Володимир Хомко, депутат, ексміський голова Рівного:

Мені нічого приховувати, я завжди подаю декларацію про доходи. Це все одно доведеться робити, і краще подавати вчасно, ніж потім згадувати, що потрібно було задекларувати за попередній рік — а НАЗК ж все перевірить! Можу сказати, що протягом останніх десяти років сума моїх заощаджень особливо не змінилася. Тримаю у валюті. Пенсією задоволений. Тільки автомобіль змінив: раніше брав в оренду «Тойоту Ленд Крузер», тепер їжджу на «Мерседесі» — машина такого ж самого класу. Звик міняти авто кожних 3–4 роки, наїжджаю максимум 40–50 тис. км і продаю, бо не хочу возитися з ремонтом.

Чому не подали декларації всі інші депутати? Можливо, хтось не до кінця зрозумів, що законодавство зовсім не звільняє від цього обов’язку і що декларувати статки все одно доведеться після закінчення воєнного стану. А можливо, декому не хочеться чогось показувати.

До прикладу, в декларації за 2019 рік (коли ще був міським головою) Володимир Хомко вказував, що користується будинком у Рівному площею 261,3 кв. м, у спільній власності — квартира у Києві та квартира у Рівному, паї у селі Жарів та два наділи у селі Підліски. Їздив на «Land Cruiser Prado 150» 2018 року випуску, отримав понад 787 тис. грн зарплати, 111,3 тис. грн пенсії і мав ще дохід від здачі майна в оренду. А зберігав 86 тис. доларів та 15 тис. євро.

Якщо рівняни раптом захочуть дізнатися про доходи їхніх обранців, то доведеться зачекати. Це раніше інформація про статки депутатів та чиновників була відкритою для всіх, однак з початком вторгнення НАЗК закрила публічний доступ до Реєстру декларацій. Пояснюють, щоб агресор не зміг отримати дані про українських держслужбовців та політиків.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також