Що знову смердить на Північному?

1502 0

Ми у соцмережах:

Що знову смердить на Північному?

Рівняни скаржаться на неприємні запахи, що витають у повітрі над одним з найбільших мікрорайонів міста. Кажуть, як дме вітер — так хоч вікна на Північному не відчиняй. Джерело смороду поки вирахувати не можуть, тож просять розібратися чиновників. Така ж проблема існувала у Рівному і торік, але тоді винуватців швидко знайшли і «попросили» це підприємство за межі міста.

До слова, нещодавно у Рівному запустили онлайн-систему моніторингу повітря. Мобільні станції фіксують концентрацію наддрібних часточок , які ускладнюють людям дихання. Розміщують їх у себе вдома добровольці, а усі зібрані дані відображаються на єдиній інтерактивній мапі. Минулого тижня цей проєкт презентували у міськраді громадські активісти. Міський голова одразу поцікавився, а чи не допоможе такий моніторинг заодно знайти і причину смороду на Північному? Та, як виявилося, ні.

Очевидно, і міський голова долучився до проєкту моніторингу повітря через мобільний додаток. Фото зроблене під час моніторингу проєкту

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Це надзвичайно важливо для нас. Адже навколо міста Рівного маємо ряд промислових об’єктів, і їхня робота турбує нашу громаду. Минулого року нам вдалося вирішити проблему неприємних запахів у мікрорайоні "Північний". Ми виїхали на місце: там було підприємство, яке забруднювало середовище, займалося переробкою деяких частин тварин. Спільно з Держспоживслужбою, з санітарними лікарями та з департаментом економіки відпрацювали. Викликали керівника підприємства і поставили ультимативну вимогу перенести за межі міста — це було зроблено. Після цього якість повітря покращилася, майже рік не було жодних скарг. Але кілька днів тому мешканці знову почали піднімати питання забруднення повітря на Північному. Я сподіваюся, що ми зможемо відстежити джерело, зробити висновки і усунути неприємні запахи. Це може бути як з сусідньої Шпанівської громади, а можливо, хтось з тих підприємців, які працюють у промисловій зоні на вулиці Будівельників… Чи можна з допомогою цієї станції визначити джерело, вияснити, чи це несе якусь загрозу, звідки воно і так далі? Давайте застосуємо практично: поставимо таку на мікрорайоні "Північний".

Андрій Антоненко, співрозробник ЛУН Місто Air:

— Ми вимірюємо дрібнодисперсний пил, а запахи — це більше до газів. Якщо там є викиди газів, скоріше за все, станція не зможе це вказати. В умовах міста десь 90% забруднення — це саме дрібнодисперсний пил, який не видно неозброєним оком. Станція має датчики дрібнодисперсного пилу, вологи та температури. Прилад підключається до вай-фаю користувача і передає дані на онлайн-карту, де показує індекс якості повітря. Наш моніторинг працює у 10 містах, ці станції надаємо безкоштовно — бюджетних грошей на це не треба. У Рівному наразі таких є 5, плануємо збільшити цю кількість хоча б до десяти, щоб були у кожному районі міста. Ставимо їх у приватних осіб. Заявки на розміщення станції може подати до нас кожен охочий. Ми розглянемо і визначимо, де вони потрібніші.

Володимир Липко, директор департаменту економічного розвитку:

— Ми ще 2021 року думали над тим, як у місті реалізувати контроль за якістю повітря. Розглядали закупівлю дорогих сертифікованих датчиків, які показували би склад повітря по 20–25 показниках: гази, пил, мікроелементи. Було розуміння з боку депутатського корпусу, що це потрібно, були готові виділити кошти. Але, на жаль, ми не знайшли спеціалістів, хто міг би технічно це підтримувати. А цей моніторинговий проєкт — хороша ідея.

Що стосується боротьби із забрудненням та неприємними запахами, то дуже важлива роль самих містян. Якщо бачите, що хтось щось зливає чи палить — не соромтеся, робіть фото і відео та звертаєтеся до екологічної інспекції! Якщо є особисті чи групові звернення громадян, легше реагувати. Тоді є привід і для інспекторів, і для прокуратури. Бо ми, як органи самоврядування, не можемо чинити якийсь безпідставний тиск на підприємців.

Олена РАКС.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також