Щоб ліфт стояв і гроші були!

1819 0

Ми у соцмережах:

Щоб ліфт стояв і гроші були!

Схоже, Рівне таки випередило всі інші українські міста. Принаймні у впровадженні комунальних реформ і запровадженні експериментальних методів управління будинками. Прикладом для цього твердження є територія колишнього ЖКП «Перспективне», яке не так давно разом з усім майном, а під шумок і з усіма будинками та їхніми мешканцями, передали приватній управлінській компанії «Рівне Дім Сервіс».

Світова історія дотепер не знала випадків, коли в результаті приходу приватної управлінської компанії на місце морально застарілого совкового жеку якість послуг для мешканців тільки погіршилася б. При ЖКП ліфти в будинках їздили, а з приходом згаданої управлінської компанії почали зупинятися один за одним.

І справа тут, як вдалося з’ясувати нашому кореспонденту, зовсім не в боргах населення. Це радше управлінське ноу-хау, при якому ти продовжуєш збирати кошти з мешканців, але ліфти або стоять, або ніби працюють у борг. Перефразовуючи відомий непристойний тост, можна сказати так: «Щоб ліфт стояв і гроші були!».

При цьому звернення і скарги мешканців у всі інстанції і в саму управлінську компанію, і в управління житлово-комунального господарства, і в міську раду наштовхуються на туманні пояснення про те, що ліфти зупинила організація, яка їх експлуатує, тож звертатися треба туди. А подекуди людей лякають ще й гігантськими боргами і штрафними санкціями, які ніби ляжуть на їхні плечі.

Натомість у компанії «АРМ-ЕКО» кажуть, що претензій, тим більше фінансових, до мешканців не мають жодних і готові хоч завтра запускати ліфти після проведення всіх необхідних робіт для безпечної їхньої експлуатації. Тільки-от роботи ці уже тривалий час ніхто не оплачує. Управлінська компанія «Рівне Дім Сервіс» заборгувала «АРМ-ЕКО» близько мільйона гривень. До якогось моменту, каже директор «АРМ-ЕКО» Андрій Єдін, ліфтовики експлуатаційні витрати брали на себе, вклавши в поточний ремонт ліфтів у цьому районі близько 396 тисяч гривень власних коштів. Але так не могло тривати вічно, тим більше, що «Рівне Дім Сервіс» на конструктивні переговори не йде, боргу за вже проведені роботи не повертає і взагалі погрожує розірвати договір на обслуговування ліфтів у судовому порядку.

Отже, в «АРМ-ЕКО», каже Андрій Єдін, прийняли рішення: до нормалізації ситуації ліфти, які ще можуть експлуатуватися в безпечний для пасажирів спосіб, підтримувати в робочому стані, а ті підйомники, які потребують серйозного ремонту й можуть становити небезпеку для людей, зупинити.

Цікаво, що керівництво «Рівне Дім Сервісу», зокрема, й директор цієї управлінської компанії Микола Ніколайчук, схоже, наявність боргів перед «АРМ-ЕКО» не заперечують, це видно, зокрема, з розміщеного вище оголошення. Станом на 15 червня борг перед ліфтовиками вже був значним і з того часу, очевидно, тільки зростав.

Отже, ситуація патова — борг є, повертати його управлінська компанія не поспішає, дедалі більше ліфтів зупиняється без належного ремонту, а страждають від цього тільки мешканці, які донедавна ще справно сплачували за рахунками «Рівне Дім Сервісу». Зауважимо, що плата за обслуговування ліфтів є складовою тарифу і, вочевидь, надходила на рахунки управлінської компанії.

Чому тоді не розрахуватися з ліфтовиками? Куди поділися ці гроші? Ними управлінська компанія покриває інші свої видатки, сплачує місту за оренду ЖКП чи вони просто безслідно зникли? А якщо кошти на обслуговування ліфтів на рахунках управлінської компанії є, то чому б чимскоріше не владнати ситуацію й не змушувати людей зайвий раз підніматися на горішні поверхи пішки? Це при тому, що серед мешканців чимало людей літнього віку, людей з особливими потребами і молодих мам, які змушені носити дитячі візки сходами в руках?

Якщо ж управлінська компанія не в змозі забезпечити належного рівня послуг мешканцям будинків, то чому міська рада досі не розірвала договору з «Рівне Дім Сервісом», куди дивляться й чого чекають управління комунальною власністю й управління житлово-комунального господарства?

Міська влада в цій критичній для тисяч рівнян ситуації зайняла комфортну для себе позицію наляканого страуса.

Крім того, директора «Рівне Дім Сервісу» Миколу Ніколайчука називають людиною, що користується особливою особистою симпатією міського голови Рівного Володимира Хомка. Принаймні історія їхніх взаємин складалась на диво приязно. Спершу колишній заступник обласної молодіжної організації Партії регіонів, а згодом і кандидат у депутати від «Опозиційного блоку» Микола Ніколайчук отримав від міста в обслуговування Парк хіміків у мікрорайоні «Ювілейний».

Тоді Володимир Хомко пояснив своє рішення надати вигідний контракт приватній фірмі без будь-якого конкурсу бажанням започаткувати такий собі управлінський експеримент. Хоча, за логікою, мав би віддати перевагу комунальному підприємству «Трест зеленого господарства». Не зупинила Володимира Хомка навіть критика громадських активістів з організації «За чесний тендер», які закликали міського голову провести відкритий конкурс на обслуговування парку.

Далі Микола Ніколайчук винирнув як один із засновників фірми ТОВ «Рівне Екосвіт», яка отримала підряд на вивезення сміття в одному з мікрорайонів міста, спричинивши чималий скандал — без укладення будь-яких договорів із мешканцями почала розсилати їм свої рахунки на оплату. І цим справедливо обурила громадськість, адже попередньо мешканці укладали угоди на вивезення сміття з іншою фірмою.

І зрештою — конкурс на отримання фірмою «Рівне Дім Сервіс» не тільки всього майнового комплексу ЖКП «Перспективне», але і всієї його території в добровільно-примусове управління. Хоча такі дії міської влади тоді багатьма були названі незаконними. До того ж і Антимонопольний комітет України надіслав лист з вимогою скасувати результати конкурсу. Та, схоже, там, «нагорі» хтось дуже зацікавлений у тому, аби будинки були якнайшвидше передані новим управителям.

Втім, не будемо робити висновків замість читачів, просто нагадаємо пораду з римського права — «Is fecit cui prodest», яка закликає в таких ситуаціях шукати того, кому такий перебіг подій вигідний. У будь-якому разі кілька ліфтів уже зупинено, ще кілька десятків будуть зупинені найближчим часом і, як завжди, саме простим рівнянам доведеться пожинати плоди цих провальних управлінських експериментів по?рівненськи.

Олена ІВАНЮК.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також