Щоб не ходити до суду, «Рівнеоблводоканал» радить встановити загальнобудинкові лічильники

1333 0

Ми у соцмережах:

Щоб не ходити до суду, «Рівнеоблводоканал» радить встановити загальнобудинкові лічильники

Вже за два місяці мешканці багатоквартирних житлових будинків мають визначитися із тим, хто встановить у них загальнобудинковий лічильник холодного водопостачання або як його ще називають – комерційний прилад обліку. Оскільки цього вимагає чинне законодавство, представники «Рівнеоблводоканалу», аби зробити цю процедуру більш зрозумілою для рівнян, провели спеціальне навчання для голів місцевих ОСББ.

 Законодавець передбачив кілька варіантів встановлення таких комерційних приладів обліку, —  пояснює заступник директора «Рівнеоблводоканалу» Микола ТкачукПерший – коли загальнобудинковий лічильник встановлюємо ми як виконавець послуг. Для цього кожне ОСББ отримає лист з пропозицію встановити прилад обліку.  Голова ОСББ проводить загальні збори мешканців будинку і вони визначаються, чи згідні встановлювати за запропонованою  нами ціною, чи ні. Вони можуть внести свої корективи у перелік послуг, а відповідно і скорегувати тим самим вартість. Наприклад, відмовитись від  заміни запірної арматури,  якщо вже замінили її за муніципальною програмою чи за власний кошт. Тобто, ми пропонуємо кошторис на виконання стандартного переліку робіт, а  далі по кожному будинку ціна розраховується індивідуально. Також мешканці будинку можуть відмовитися від наших послуг і самостійно обрати лічильник та фірму, яка їм його встановить. Це виключно їхнє право.

Окрім двох вже згаданих варіантів, існує і третій. Однак він менш приємний. За словами пана Ткачука, він передбачений законом на той випадок, якщо мешканці ОСББ взагалі відмовляться купувати і встановлювати комерційний вузол обліку. Тоді надавач послуг через суд вимушений буде зобов’язати мешканців будинку та голову ОСББ виконати норми закону. Так чи інакше, але загальнобудинковий лічильник має бути встановлений. Після цього у 14-денний термін «Рівнеоблводоканал» має взяти його на облік.

Для кожного будинку буде своя вартість встановлення таких вузлів комерційного обліку. Приблизно від 25 до 35 тисяч гривень, продовжує наш співрозмовник. —  Все залежить від діаметру вводу та їх кількості, оскільки згідно із законом загальнобудинкові лічильники мають бути встановлені на кожному із вводів в будинок. Є багатоповерхівки із одним вводом, а є панельки,де їх може бути і вісім. Якщо мешканці будинку погоджуються на варіант, коли ці прилади обліку встановлюємо ми, тоді їхня вартість може бути розподілена пропорційно на всіх мешканців з розтермінуванням до п’яти років. Далі мешканці щомісяця сплачують фіксовану суму, яка буде відображена у їхніх платіжках.

 

 

До слова, у Рівному сьогодні нараховується близько півтори тисячі багатоквартирних житлових будинків. І лише 160 із них обладнані загальнобудинковими лічильниками. На навчанні ж, яке було організоване «Рівнеоблводоканалом», були присутні представники 70 місцевих ОСББ, а це приблизно сто будинків. Для решти, які не прийшли, працівники підприємства розішлють відповідні повідомлення. Окрім того, усіх голів ОСББ сповістять і про вимоги іншого закону – про житлово-комунальні послуги.  А саме - про необхідність до травня наступного року визначитися з моделлю договірних відносин, за якими рівняни будуть співпрацювати із надавачами послуг.

— Мова про індивідуальні договори або колективні, —  нагадує пан Ткачук. – У першому випадку абоненти індивідуально оплачують послуги водопостачання, водовідведення, абонентську плату, внески за встановлення вузла комерційного обліку і за його обслуговування. В колективному ж ОСББ вирішує, за що, кому і скільки платити. Наше підприємство у такому випадку лише збирає плату з ОСББ за відпущену воду і каналізацію по показниках загальнобудинкового лічильника та внески за встановлення і обслуговування вузла комерційного обліку.

Як перший так і другий варіант співпраці має бути ухвалений більшістю мешканців будинку  на загальних зборах. А після цього надавачі послуг мають бути належним чином поінформовані. І тут виникає найбільше питань, яким чином правильно все оформити. Аби спростити завдання, юристи «Рівнеобводоканалу» розробили для ОСББ зразки протоколів та супровідних листів. Тож тепер їм залишається лише провести загальні збори мешканців будинку, визначитися із формою співпраці, вставити необхідну інформацію у зразки та направити водопостачальному підприємству.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також