Шкідливі тканини: яких матеріалів слід уникати

3364 0

Ми у соцмережах:

Шкідливі тканини: яких матеріалів слід уникати

Синтетичні речі роблять з нафтопродуктів, газу і вугілля. У процесі їхньої переробки отримують поліамідні, поліефірні, поліуретанові, полівінілхлоридні та інші тканини. З вихідною сировиною готові речі не мають нічого спільного, хоча роблять їх з того ж матеріалу, що і пластик або поліетилен.

Синтетичний одяг виробляють найчастіше з нейлону, капрону, поліестеру, еластану та лайкри. Шкода від синтетичного одягу для організму може бути значною, але штучні тканини мають і корисні властивості.

Зокрема, багато якісних синтетичних речей добре пропускають повітря і дозволяють тілу дихати, мають приємну м’якість і не подразнюють шкіру. Не втрачають форму після прання, не мнуться, міцні, не протираються на згинах, не вигорають на сонці, їх не їсть міль, вони не накопичують бактерій.

Поліестер

Це одна з найпопулярніших синтетичних тканин. При цьому він може бути виготовлений у поєднанні з натуральними волокнами, наприклад, бавовною. Одяг з поліестеру міцніший. Проте шкірі важко дихати під одягом з цього матеріалу, а збільшення температури тіла призводить до викиду з тканини хімічних компонентів. Це може викликати висип, почервоніння, свербіж, екземи та дерматит. Тому краще уникати поліестеру в одязі, що прилягає до тіла.

Віскоза

Її виготовляють хімічним шляхом із целюлози. Матеріал дешевий, але шкідливий — як для довкілля, так здоров’я людини. Віскоза виділяє токсичні речовини, що викликають нудоту, біль голови, блювоту або навіть безсоння. Крім того, віскоза дуже довго розкладається природним шляхом, а переробляють її дуже рідко.

Нейлон

З нейлону найчастіше виготовляють шкарпетки, колготки, білизну та багато іншого повсякденного одягу. Цей матеріал міцний і недорогий у виготовленні, що робить його таким популярним. Однак краще не надягати його на голу шкіру. Одяг із нейлону не поглинає піт. Крім того, постійна вологість сприяє розвитку інфекцій. А в процесі виробництва тканину освітлюють або фарбують різними хімічними речовинами, які можуть спричинити алергічні реакції на шкірі.

Cпандекс, лайкра та еластан

Ці тканини дуже добре розтягуються, тому з них шиють багато одягу, що обтягує. Наприклад, легінси, футболки, білизна, що коригує, бікіні й т. д. Як і інші синтетичні тканини, їх виготовляють з хімічних речовин типу поліуретану. Тривалий контакт із такими тканинами може спричинити подразнення шкіри типу дерматиту.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також