Школа, яку поспіхом будували, щоб вгодити президентові Кучмі, не простояла і десяти років

5993 0

Ми у соцмережах:

  Школа, яку поспіхом будували, щоб вгодити президентові Кучмі, не простояла і десяти років

Село Балашівка Березнівського району свого часу називали унікальним. За якихось шість років там збудували велику школу, дороги, а потім і цілий спорткомплекс з 25-метровим басейном. На будівництво школи гроші допоміг знайти тодішній президент Леонід Кучма і його іменем у закладі назвали цілий музей.

Щоправда, місцева влада так поспішала добудувати заклад до виборів 2004 року, що частину важливих робіт будівельники «пропустили» і на сьогодні практично нова школа уже руйнується.

У Балашівському колегіумі навчається близько півтисячі дітей. До 2004-го уроки проводили у будівлі 50-х років, стелю в якій підпирали стовпами.

 

Тодішній голова Рівненської ОДА Микола Сорока просив допомогти з будівництвом нової школи президента Кучму, а останній знайшов спонсора – головного на той час «атомника» України Сергія Тулуба. Завдяки останньому будівництво школи профінансував Комітет атомної енергетики України.

Після відкриття у закладі відкрили музей імені Леоніда Кучми, експонати на який, зокрема подарунки, які вручали Кучмі за час його президентства, дала Адміністрація Президента. А іменем Тулуба у селі назвали вулицю, перед тим її заасфальтувавши.

Основні будівельні роботи припали на 2003 рік. Будувала місцева компанія – «Березнівський райагробуд». Поспішали так, що роботи проводили пізно восени та взимку.

- Закінчували зимою і не зробили гідроізоляцію фундаменту, - коментує голова Березнівської РДА Віталій Люшин. – Кілька років тому фундамент почав замокати, волога підіймається на стіни, уже обсипається штукатурка, де-не-де навіть видно цеглу і уже пішли тріщини.

Якщо швидко не укріпити будівлю і не провести гідроізоляцію, доведеться пізніше вкладати значно більше коштів. У 2013 році розробляли проектно-кошторисну документацію на ці роботи.

За підрахунками, мало би все обійтися у 770 тис. грн., але на сьогодні вартість робіт, очевидно, зросла вже вдвічі. Ми замовили коригування проектно-кошторисної документації.

Віталій Люшин позаминулого тижня просив кошти на ремонт школи з обласного бюджету. Для цього приїздив на засідання будівельної комісії облради.

Пан Люшин зазначає, що якщо обласні депутати нададуть хоча б 770 тис. грн., то з районного бюджету покриють решту витрат. Окрім того, голова РДА планує звернутися до компанії, яка будувала школу, аби та також долучилася до виправлення недоліків.

Проти виділення грошей з обласного бюджету без детального розпису, на що вони будуть витрачені, виступив депутат та директор будівельної фірми Богдан Файфура.

- Найімовірніше, за цю суму боротимуться з косметичними проявами проблеми, - зазначив пан Файфура. – Потрібно спершу визначити, чи проблема не глибша, та чітко встановити, які заходи потрібні для її усунення. Щоб не просто демонтували штукатурку та зробили глибоке ґрунтування тріщин.

Можливо, вдасться випалити грибок та провести гідроізоляцію. Але вважаю, що кошти на це не потрібно шукати в обласному бюджеті.

Цього року Балашівка має увійти до ОТГ. Громада отримає достатній фінансовий ресурс, аби виконати роботи власним коштом.

Спортивний комплекс із басейном та тренажерним залом, який відкрили у 2010 році поблизу школи у колегіумі, наразі не руйнується.

Але торік басейн вирішили закрити. Тільки опалення і підігрів води у прохолодні місяці обходиться у півтора мільйона гривень. А окрім того, басейн є у Березному і до нього ходить значно більше людей.

Нині у районі збудований у Балашівці спорткомплекс хочуть або здати комусь в оренду, або відкрити там реабілітаційний центр. Утримувати його тільки заради дітей, кажуть, задорого.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також