"Шоб луччє читалося"

1388 0

Ми у соцмережах:

"Ніхто так точно й вичерпно не здатен об'яснити "феномен Межигір'я", як це здєлав Карпенко-Карий у п'єсі "Сто тисяч": хто починає пріобритать земельку, того вже не зупинить дажи смерть", — пише у коментарях до відповідного твору хрестоматії "Шидеври вкраїнської літератури" його автор Михайло Бриних. Відомий у літературному світі як Доктор Падлюччо, минулого тижня він зустрівся із рівненськими читачами на запрошення організації "Література.РВ".

Його підхід — у суржиковій лексиці, інтелектуальному гуморі, насиченні текстів сучасними символами та образами. Принцип укладання хрестоматій: один автор — один твір. До "Шидеврів..." не увійшли ні Тарас Шевченко, ні Іван Франко. Натомість можна прочитати про "Санаторійну зону" Хвильового чи "Красу і силу" Винниченка, про які рідко згадують на уроках літератури у школах. 2014-36-p15_01

Марк Оплачко з організації "Література.РВ" і Доктор Падлюччо
— Моєю метою є не висміяти літераторів, а показати їхні твори із цікавішого боку, аніж нам це пропонують затерті підручники з української літератури, — говорить Михайло Бриних. — Таким чином, і привабити читачів, спонукаючи їх діставати давно закинуті на верхні полиці "шкільні книги". Головне — мотивувати людей до читання, адже це отримання щирого задоволення. Цікаво, але ці твори знайти у Рівному не так легко. Працівниці "Книжкового супермаркету", де відбувалася прес-конференція із письменником, зазначили, що не змогли знайти жодного видання Бриниха у більшості книгарень. Хоча це характерно і для інших сучасних українських письменників. Нині Доктор Падлюччо дописує другий том "Шидеврів світової літератури" і обіцяє видати його до вересневого Форуму видавців. Другий же том українських "Шидеврів…" можна буде чекати лише ближче до зими.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також