Шпанів фінансує терористів

3360 0

Ми у соцмережах:

Шпанів фінансує терористів

Спирт на заводі у Шпанові робили завжди. Роблять і тепер, періодично розганяючи довкіл специфічний запах. А ті, хто мав це виробництво контролювати, теж завжди закривали очі на зловживання з тим спиртом. Періодично, коли переговори про ціну за «закриті очі» завершувалися невдало, на заводі знаходили зловживання, після чого усе залишалося як і раніше. Цього разу теж, як видно, не домовилися. В результаті Шпанівський спиртзавод став… спонсором тероризму на окупованих територіях Донбасу!

Не вірите? Читайте офіційне повідомлення: «Служба безпеки України під процесуальним керівництвом Офісу Генпрокурора встановила, що група зловмисників організувала підпільне виробництво алкоголю на виробничих потужностях у Київській та Рівненській областях. Виготовлену продукцію організатори реалізовували по всій території України, у тому числі на тимчасово окупованих територіях. Отриманий прибуток зловмисники спрямовували на фінансування терористичних організацій «Л/ДНР». Виробництво відбувалось підпільно у промислових масштабах без наявності відповідних ліцензій та сплати податків до державного бюджету. Задокументовано, що частина співзасновників і фактичні бенефіціари перебувають в міжнародному розшуку, в тому числі за злочини, вчинені у період Революції Гідності. Вони переховуються від українського правосуддя на тимчасово окупованих територіях Донбасу та у РФ. Проводяться обшуки за місцем розташування підпільних підприємств. Уже виявлено понад 100 тонн спиртової продукції. Досудове розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 258–5 Кримінального кодексу України, триває. Встановлюється все коло осіб, причетних до протиправної діяльності».

Залишається лише дивуватися, як спиртзавод у Шпанові, розташований у всіх на виду на високій горі і який у хорошу погоду видно навіть з вікон обласного СБУ, примудрявся таємно від цієї пильної організації впродовж тривалого часу виробляти та відправляти на продаж таку кількість спирту? Як цистерни спирту проходили непоміченими для численних «правоохоронних органів»? Навряд чи заради цього зловмисники прокопали тунель від Шпанова до Донецька. Нічого, мине трохи часу і виробники спирту перестануть бути посібниками терористів. Щойно домовляться із ким треба.

Довідка РВ

Обшуки проводили у Шпанові Рівненського району — на території колишнього експериментального заводу харчових екстрактів. Так свого часу перейменували всім добре відомий спиртзавод. Основні виробничі приміщення заводу було продано 2015 року за втричі меншою ціною, аніж вони коштували. 8,7 млн грн за завод заплатила кіпрська компанія «Тедвін Лімітед», яку пов’язують з бізнесменами Андрієм Акименком та Олексієм Чеботарьовим. Останнього звинувачували у замовленні «тітушок» під час Революції гідності. Із 2014 року Чеботарьов був оголошений у розшук, і правоохоронці уже раніше проводили обшуки на викупленому у Шпанові майні, намагаючись довести, що Чеботарьов незаконно отримує гроші з України. Намагалася прокуратура оскаржити і продаж заводу, проте рівненські господарські суди у позові відмовили.

Торік кіпрська компанія звернулася з проханням до Рівненської ОДА щодо оренди земельної ділянки під викупленим майном. Тодішній перший заступник голови ОДА Віталій Ундір підписав розпорядження і надав дозвіл розробити проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною орієнтовною площею 11 га в оренду на 10 років. Розпорядження про саму оренду на сайті ОДА немає.

Компанія «Тедвін Лімітед», так само як її українська «дочка» — «Тедвін Україна» у Шпанові офіційно не працюють. Приміщення взяло в оренду підприємство «Рівне-етил», яке заявляло, шо працюватиме у галузі виробництва біологічного палива біоетанолу. «Рівне-етил» належить колишньому директору Шпанівського спиртзаводу Сергію Григоренку та Олегу Власюку. Керує товариством ще один екс-директор цього підприємства — Ігор Шумілов. У телефонній розмові з кореспондентом «РВ» він підтвердив, що саме на території підприємства проводили обшуки:

— Обшуки проводили на базі «Рівне-етилу», але оприлюднена СБУ інформація неправдива і не підтверджена нічим. Ми готуємо скаргу у ДБР і будемо робити офіційну заяву за два дні. У мене горілки ніколи не було і бути не може. У нас хімічне підприємство, яке не має ніякого стосунку до алкоголю. Завод виробляє омивачі та розчинники. Оскільки СБУ вилучила всі документи, підприємство працювати не може.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також