Штучна ялина живій — не конкурент. Скільки коштують новорічні дерева на Рівненщині

1066 0

Ми у соцмережах:

Штучна ялина живій — не конкурент. Скільки коштують новорічні дерева на Рівненщині

Купити зрубану ялинку чи сосну можна в лісництвах або через сайт lisovychok.org. В області для цього вирощують понад 230 тисяч дерев. Шкоди природі від того немає, бо святкові деревця садять на спеціальних плантаціях — там, де повноцінний ліс не виростиш з певних причин. Наприклад, під лінією електропередач, — пояснюють лісівники.

Світлана Думська, речниця Поліського лісового офісу:

— Площа таких плантацій по області складає 50,4 га — на них росте 238,6 тис. дерев. Ми вже багато років маркуємо свої ялинки, кожна має наліпку зі штрих-кодом. Бирка говорить про те, де було зрізано деревце, з якої воно філії. Якщо така наліпка є, значить, ялинка легальна і можна спокійно її купувати. Ціни, що оприлюднені на сайті, можуть різнитися, тому краще подзвонити до потрібної філії й уточнити. Ціна залежить від виду дерева (ялинка чи сосна), висоти, зовнішнього вигляду. Та це все одно дешевше, ніж самому зрубати і потім платити штраф.

Наприклад, звичайні зрізані ялини та сосни на сайті лісівників коштують від 300 гривень. Колюча ялина Glauca (блакитна) обійдеться у 400 грн, біла — у 600. Можна придбати й у горщику: звичайна ялинка коштує пів тисячі, канадська — тисячу, а біла чи колюча уже 1200.

Ціни на штучні ялинки чималі. Втім, у магазинах кожен може знайти собі дерево на свій гаманець. Найдешевше обійдуться мініатюрні настільні деревця — всього у 50–80 гривень. Литі пластикові ялинки коштують від 600 гривень за невелику метрову, найдорожчі ж — високі і пишні, обійдуться у кілька тисяч. Популярні нині моделі з білими, наче сніговими кінчиками та з шишками.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також