Шум під час ремонту квартири. Як не посваритися з сусідами?

3787 0

Ми у соцмережах:

Шум під час ремонту квартири. Як не посваритися з сусідами?

Дратівливий шум неминуче супроводжує ремонтні роботи і стає причиною конфліктів між сусідами. Як зробити так, щоб поліпшення житлових умов не зіпсувало стосунків з навколишніми?

shumnyie-sosedi

Буква закону

Законодавчі норми допустимого шуму в житлових будинках в Україні прописані дуже конкретно. Відповідно до статті 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», проведення гучних ремонтних робіт заборонено в робочі дні з 21.00 до 8.00, а у вихідні дні — цілодобово. Другий документ, що регламентує шум під час ремонту квартири та інших приміщень, каже те саме — це постанова Кабінету Міністрів України № 45, якою затверджено Правила користування приміщеннями житлових будинків. Правила також забороняють шумні роботи у святкові й неробочі дні.

Чим загрожує скандал?

Порушення статті 182 Адміністративного кодексу України винному загрожує покаранням у вигляді попередження або штрафу від 85 до 255 гривень. Подальші порушення тієї ж статті можуть спричинити (не обов'язково) штраф вже у розмірі до 510 грн. з конфіскацією обладнання, що завдає шум. Оскільки шум може завдати і шкоди для здоров'я, проведені вами ремонтні роботи можуть навіть стати причиною судового позову на кругленьку суму.

Які роботи вважаються шумними?

Санітарні норми встановлюють, що вдень дозволено «шуміти» не голосніше 55 дБ (рівень шуму при розмові середньої гучності), а вночі треба бути тихіше 40 дБ (шум листя, видаваний при легкому вітерці). При цьому в законодавстві зазначається, що обмеження щодо децибелів діють тільки на шум, який досягає сусідських приміщень. Тобто заміряють у сусідів — у своїй квартирі можете шуміти сильніше, якщо звук не поширюється. Але, як бачите, ваш перфоратор (видає близько 100 Дб) не зовсім уміщається у вузькі рамки санітарних вимог. На жаль, шум є шкідливим для здоров'я фактором, так що жодних поблажок і законодавчих змін чекати не доводиться.

Психологія ремонту

Як же бути? Невже зробити ремонт у квартирі неможливо так, щоб не стати при цьому порушником Адміністративного кодексу? Звичайно, можна. Але для цього доведеться встановлювати контакт із сусідами. Ніхто не оштрафує вас за шум в недозволений час або за перевищення його допустимого порога, якщо сусіди не почнуть скаржитися в міліцію. Немає постраждалих — немає правопорушення. Важливо розуміти, що роздратована безперервним набридливим шумом з-за стіни людина перестає мислити об'єктивно. Їй починає здаватися, ніби сусід за стіною навмисне знущається над нею. Якщо ви не розвієте цю підозру, то невдовзі вона переросте в тверду переконаність, і у вас на порозі з'явиться сусід, який буде ненавидіти вже не шум з-за стіни, а конкретно вас. Ні знання законів, ні чесні спроби їх дотримуватися не замінять вам у цьому разі простого людського спілкування. Прийдіть до сусіда першим, поясніть ситуацію. Дайте зрозуміти, що не бажаєте завдавати йому незручностей, а навпаки, хочете мінімізувати заподіяний дискомфорт. Дізнайтеся, чи немає в домі дітей, коли вони сплять, в які години шум не буде заважати нікому. Можете вважати цей етап підготовчим у вашому ремонті.

Що ще можна зробити?

Можливостей знизити шум під час ремонту, на жаль, небагато. Але дещо все-таки можна зробити. Використовувати якісне обладнання. Сучасні технологічні інструменти працюють краще і швидше, а значить, і шум під час ремонту квартири буде меншим. Та й самі вони, як правило, видають не такі гучні звуки у включеному стані, ніж застарілі моделі. Виконуйте шумні роботи одним заходом. Чітке планування всіх етапів роботи дозволить не розтягувати ремонт. Ті дії, які спричиняють багато шуму, краще зробити за один-два рази, не розтягуючи на багато підходів. Три години шуму психологічно сприймаються легше, ніж двадцять хвилин щогодини протягом всього дня. Найміть хорошу бригаду. Ця порада об'єднує в собі попередні дві. Професіонали завжди виконують роботу швидко, якісно, витрачаючи мінімум зусиль і ресурсів. Не перетворюйтеся на жертву. Так, ремонт завдає незручностей сусідам і ставить вас у незручне становище перед ними. Але він не робить вас безправним. Ви повинні бути готові піти на взаємовигідний компроміс, на розумні поступки. Нехай ви спричиняєте шум, але ніхто не має права кричати на вас, ображати, псувати ваше майно. Сміливо припиняйте будь-яку самодіяльність з боку сусідів, на зразок викручування пробок — досить популярного методу «боротьби з шумом».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також