Шустика звільнили по-радикальному

1529 0

Ми у соцмережах:

Шустика звільнили по-радикальному

Більше п’яти років Рівненським обласним діагностичним центром керував Роман Шустик. За цей час здобув авторитет серед своїх колишніх пацієнтів. І це, зокрема, дозволяло йому не тільки втримуватися на посаді, але й стати депутатом Рівненської обласної ради. Однак саме через похід у політику в нього почалися проблеми, які призвели до звільнення.

Керувати діагностичним центром Роман Шустик почав у 2015 році, та вперше стілець під ним всерйоз захитався у 2017 році. Тоді військова прокуратура звинуватила головного лікаря у хабарництві. Слідство доводило, що він спокусився на 2 тисячі доларів, за які нібито мав посприяти у влаштуванні на роботу студентки Тетяни Строчинської. Однак за кілька років справа розвалилася у суді, а про можливість звільнення його з посади забули аж до липня цього року.

Під кінець літа стало відомо про кількамісячну заборгованість із заробітної плати серед працівників діагностичного. Через це голова Рівненської облради Сергій Кондрачук призначив службове розслідування і відсторонив Романа Шустика від посади. Таке рішення призвело до обурення людей, яким головний лікар у свій час допоміг. Невдовзі лікар повернувся до роботи і, здавалося, знову зберіг свою посаду. Але уже 3 вересня на сайті Рівненської облради з’явилася інформація про розірвання контракту із Шустиком. Причиною вказано висновок комісії, яка розслідувала причину заборгованості із зарплати. Мовляв, головний лікар виявився неготовим реагувати на ті обставини, що склалися.

Розпорядження про дострокове розірвання контракту підписував не голова облради, а його перший заступник Сергій Свисталюк, який представляє Радикальну партію. Саме цій політорганізації й приписують ініціативу зміщення з посади Романа Шустика. Говорять, що посада головного лікаря діагностичного мала відійти радикалам за коаліційною угодою між фракціями «ЄС», «Свободи», «За майбутнє» та Радикальної партії, які наразі формують більшість в облраді. Коаліція забезпечує підтримку депутату з «ЄС» Сергію Кондрачуку на посаді голови Рівненської обласної ради. Натомість Роман Шустик є депутатом фракції «Слуги Народу», яка є опозиційною та підтримує голову Рівненської ОДА Віталія Коваля. Нагадаємо, що керівники ОДА та облради не так давно між собою публічно конфліктували, але останнім часом демонструють примирення.

На посаду головного лікаря діагностичного, звичайно ж, буде конкурс. Проте уже відоме прізвище наступника, який замінить Романа Шустика на посаді. Йдеться про заступника головного лікаря, депутата Радикальної партії Юрія Білика. В діагностичному центрі він працює з 2019 року. Раніше був заступником головного лікаря Володимирецької районної лікарні, де займався урологічними операціями. Одразу після його переходу на нову роботу в діагностичному центрі встановили медичний апарат літотриктор, який дробить каміння сечовивідної системи завдяки ударним хвилям. На купівлю цього обладнання обласна рада виділяла 15 мільйонів гривень.

Роман Шустик, колишній головний лікар діагностичного:

— Про те, що мене звільнили, я дізнався з Інтернету. Коли про це прочитав, то поїхав до обласної ради, узяв це рішення і підписався, що з ним не погоджуюся. Усім відомо, що ця ситуація тягнеться уже два місяці. Моє звільнення відбулося винятковоо через політику. Адже цю посаду, відповідно до партійної квоти, пообіцяли одній з партій теперішньої коаліції. Тому й розпорядження про моє звільнення готувала людина, яка пов’язана з цією партією, а підписував заступник голови обласної ради. В розпорядженні про моє звільнення вказано формальну підставу — через невчасну виплату заробітної плати колективу. Хочу підкреслити, що частина членів цієї комісії, яка проводила розслідування, не висловлювалася за моє звільнення. Оскільки це рішення незаконне, то звертатимусь до суду, щоб відстояти свою честь і гідність.

Також я співчуваю своєму наступнику, бо він стикнеться з дуже складним процесом — звільненням працівників. Бо без цього неможливо навести лад із боргом. Зараз у діагностичному центрі працює 415, а потрібно звільнити 124 особи, щоб залишилося близько 290 працівників. Під цю оптимізацію має потрапити не лише технічний персонал, але й лікарі та медсестри. Особисто у мене не піднімалася рука це зробити, я планував збільшити втричі кількість надання платних послуг. Це дозволило б зберегти колектив, а не викинути людей на вулицю.

Сергій Свисталюк, перший заступник голови Рівненської облради:

— Проводилося службове розслідування, за результатами якого комісія рекомендувала розірвати контракт з Романом Шустиком. Адже його робота призвела до збільшення боргів та фінансової кризи, в якій опинився діагностичний центр. Основні претензії, які є до Шустика, — це збільшення боргу закладу до 4 мільйонів гривень та незапровадження платних послуг, які б зменшили боргове навантаження. Заяви Шустика про те, що він втратив посаду через політичну боротьбу, — це винятково його бачення. Є у нас обласний госпіталь для ветеранів війни у Клевані, «чорнобильська» лікарня, обласні доросла та дитяча лікарні, але таких боргів із заробітної плати, як у діагностичному, там немає. І це красномовне свідчення результату його менеджерської роботи на посаді керівника.

Сергій Подолін, перший заступник голови Рівненської ОДА, депутат «Слуги Народу»:

— Вважаю, що політика не має впливати на роботу обласних комунальних закладів. Департамент цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської ОДА вважає, що Роман Шустик фахово виконував свою роботу. Медична допомога надавалася на високому рівні. Заборгованість із заробітної плати у діагностичному центрі виникла через недостатнє фінансування з боку НСЗУ. Колишній головний лікар ще з квітня повідомляв усіх про проблему з недофінансуванням з державного бюджету. Відбувалися робочі контакти з міністром охорони здоров’я, з яким був напрацьований механізм щодо зменшення боргів у закладі та повна їх ліквідація до кінця року.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також