Шведський художник написав картину попелом, вкраденим з крематорію Майданека

1405 0

Ми у соцмережах:

Шведський художник написав картину попелом, вкраденим з крематорію Майданека

Шведський художник Карл Міхаель фон Хауссвольф написав картину попелом, який він вкрав з крематорію на території колишнього нацистського концтабору Майданек у Польщі. Картина, представлена в галереї шведського міста Лунд, обурила місцеву єврейську громаду та працівників музею, створеного на місці фабрики смерті.

Художник розповів, що змішав попіл спалених людей з водою і написав цією сумішшю сірий прямокутник, а фігури, які з'явилися на папері, набули незвичайних обрисів. "Попіл ніби містив енергію, пам'ять або душі людей, яких було закатовано, які зазнали муки пекла і, врешті-решт, убитих іншими людьми в найжорстокішій війні XX століття", — говорить фон Хауссвольф. Попіл він вкрав ще в 1989 році під час візиту до Польщі, а в 2010-му використав його у своїй творчості.

 
Представники музею в Майданеку назвали викрадення попелу з крематорію "неймовірним варварством". За їхніми словами, заява художника цілком може бути провокацією, але в будь-якому разі він заслуговує тільки засудження. А голова єврейської громади в Швеції Соломон Шульман назвав картину "огидною у найвищому ступені". "Хто знає, можливо, частина цього попелу лишилася від моїх родичів", — зауважив він. За офіційними даними, через концентраційний табір Майданек в околицях польського Любліна пройшло 300 000 в'язнів, з них 40% — євреї, 35% — поляки, значну кількість становили росіяни, українці і білоруси (здебільшого радянські військовополонені). Знищено було близько 80 000 чоловік (75% — євреї). Радянська історіографія дає інші цифри — півтора мільйона в'язнів і 360 000 жертв.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також