Швейцарська компанія планує інвестувати у модернізацію костопільського деревообробного підприємства 25 мільйонів євро

2622 0

Ми у соцмережах:

Швейцарська компанія планує інвестувати у модернізацію  костопільського деревообробного підприємства 25 мільйонів євро

Швейцарська компанія «Sorbes AG» планує інвестувати у модернізацію костопільського заводу «Свиспан Лімітед», що спеціалізується на виробництві деревостружкових плит (ДСП). Проект передбачає модернізацію заводу, заміну старого обладнання на нову лінію виготовлення ДСП та сушильну лінію з потужним очисним фільтром.

Засновник ТОВ «Свиспан Лімітед», швейцарська компанія «Sorbes AG», має декілька виробничих площадок як в Україні, так і за кордоном. Керівництво заводу та місцева влада зацікавлені в тому, щоб інвестиції залучили саме у Костопіль, адже це допоможе покращити як економічні, так і екологічні показники діяльності заводу. - Реалізація такого проекту допоможе зробити великий крок вперед у сфері інновацій, адже йдеться про обладнання провідних німецьких виробників “Siempelkamp” та “Buttner”. Окрім того, встановлення фільтру вологої очистки допоможе нам значно зменшити викиди забруднюючих речовин в атмосферу та покращити екологічну ситуацію навколо заводу, - розповідає головний технолог ТОВ «Свиспан Лімітед» Дмитро Кудінкін.

Свиспан

Вкласти у розвиток підприємництва таку велику суму коштів бізнесмени погодилися лише після того, як обласні, районні та міські чиновники пообіцяли сприяння та підтримку у реалізації такого масштабного проекту. Адже спочатку потрібно пройти низку бюрократичних процедур, перевірок та дозволів, що можуть уповільнювати його реалізацію, а створення нової 500-метрової лінії з формування та пресування ДСП планують розпочати одразу після зими. Проект спочатку був презентований у Рівненській ОДА, а пізніше й у Костополі перед представниками влади та громади. Над ідеєю його технологічного впровадження декілька місяців працювали інженери та технологи всієї компанії. - До монтажу обладнання ми плануємо залучати в основному українські компанії, – розповідає директор ТОВ «Свиспан Лімітед» Юлія Федишин. - Вважаємо, що це дасть також можливість розвитку і для них. Адже це будуть робочі місця, новий досвід, підвищення кваліфікації, оскільки це доволі складні роботи. Для стабільної роботи підприємства доведеться перекладати електрокабелі на ділянці більше 3 км, бо старі – не годяться, та провести багато інших робіт. Попереду – будівництво, монтаж, автоматизація, пусконаладка, навчання персоналу на новому обладнанні. Ми потребуємо молодих та кваліфікованих робітників, які розуміються на комп’ютерних системах. Це масштабний проект, він важкий на підйом, але ми готові сьогодні до таких кроків, адже вважаємо, що такі інвестиції потрібні як підприємству, так і місту в цілому.

Свиспан

Важливою деталлю є те, що влада готова підписати з інвестором меморандум, який гарантуватиме захист намірів та взаємну співпрацю. - Ми завжди підтримаємо людей, які хочуть інвестувати кошти в наш регіон та створювати нові робочі місця. Цей проект дозволить збільшити надходження податків до бюджетів усіх рівнів. “Свиспан Лімітед” входить до п'ятірки найбільших підприємств нашої області. Розраховую, що інвестор забезпечить відкритість та прозорість усіх процесів для громадськості та органів виконавчої влади, - говорить заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко. За його словами, на Рівненщині вже давно могло б працювати набагато більше заводів та фабрик, але іноземний капітал не змогли сюди інвестувати через надмірну забюрократизованість. Адже для того, аби колись деякі з чиновників поставили свій підпис, до них потрібно було особисто «йти на уклін». Зараз уже цього не буде, запевнив пан Тимошенко. Свиспан

Перспектива входження інвестицій в Костопіль знайшла підтримку і у представників місцевої влади. Міський голова Костополя Євген Денисюк відзначив: - 25 мільйонів євро — це дуже солідні гроші. Хто знає історію нашого міста, той розуміє, що такі вкладення є рідкістю. Особисто для мене кожна копійка, яку витрачають у розвиток Костополя, є великим подарунком. Надіюсь, що цей проект якнайшвидше стане реальністю, а ми, як влада, повернемося до нього обличчям.

Свиспан

Деревообробне підприємство «Свиспан Лімітед» - це потужний міжнародний виробник деревостружкових та ламінованих плит, що є основним матеріалом для виготовлення меблів. Засновник підприємства, компанія «Sorbes AG», ще у 2003 році відновила роботу Костопільського домобудівного комбінату та вивела підприємство у лідери деревообробної галузі України. Сьогодні торгова марка «Swisspan by Sorbes» користується попитом не лише серед українських виробників, але й з успіхом експортується у понад 15 країн Євросоюзу та СНД. Виробничі потужності заводу складають близько 400 000 м3 ДСП і 300 000 м3 ламінованих ДСП на рік, а це понад 54% всієї реалізованої продукції району. Сьогодні Костопільське підприємство, де працює близько 800 працівників, є бюджетоутворюючим підприємством міста.

Свиспан

Під час презентації представники громадськості також відзначили, що підприємство “Свиспан Лімітед” підтримує надзвичайно багато різних соціальних проектів і ні разу не відмовляло тим, хто до них звертався за допомогою. За рік загальна сума на соціальні та благодійні проекти сягнула 800 тисяч гривень. Жертвували кошти на допомогу воїнам АТО, підтримку дітей з особливими потребами, розвиток футболу, асфальтування дороги поблизу спеціалізованої школи-інтернату, ремонти шкіл,святкові подарунки для дітей району та проведення освітніх заходів на підтримку обдарованої молоді Костопільщини. Також місцеві політики клопотали перед керівництвом підприємства, аби вони віддали приміщення колишнього профілакторію, яке поруч заводу, для організації там дитячого садка. У свою чергу, директор ТОВ “Свиспан Лімітед” Юлія Федишин зауважила, що і надалі будуть розвивати та підтримувати соціальні ініціативи міста, а щодо передачі будівель, то жоден об’єкт поза виробництвом компанії «Свиспан Лімітед» не належить.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також