Швейцарці гучно пішли з рівненської медичної академії

45726 0

Ми у соцмережах:

Швейцарці гучно пішли з рівненської медичної академії

У скандальну історію потрапила медична академія, що у Рівному. Цього разу на заклад поскаржилися не ображені студенти, а міжнародний проєкт, який подарував для навчання студентів обладнання вартістю понад мільйон гривень.

Більше трьох років Рівненська медична академія налагоджувала співпрацю з українсько-швейцарським проєктом «Розвиток медичної освіти». Завдяки грантовим коштам на базі академії вдалося побудувати симуляційний центр для навчання студентів. Він розташований в гуртожитку № 3 на вулиці Курчатова, де під центр виділено цілий поверх. Приміщення відремонтовані, оснащені найновішою апаратурою.

У центрі розташовані манекени, на яких можна вчитися робити ін’єкції, напрацьовувати навички поводження під час пологів та надання домедичної допомоги. Для цього пристосовані спеціальні кімнати, де викладач з допомогою відео- та аудіозв’язку може давати завдання студентам та спостерігати з моніторів за тим, як майбутні медики його виконують. Похвалитися таким обладнанням можуть не всі медичні навчальні заклади в Україні. Однак цього року Анну Кирничну, яка більше трьох років координувала проєкт, фактично відсторонили від цієї роботи, призначивши іншу людину.

Анна Кирнична, викладачка:

— Фактично я не була офіційно призначена керівником симуляційного центру. Хоч і виконувала цю роботу. Коли центр у Рівному відкривався, то мене представляли як керівника цього центру. Однак після усіх урочистостей на цю посаду ректор призначив людину, яка не мала до проєкту жодного стосунку. Це й обурило представників міжнародного проєкту. Тому вони так публічно забрали своє обладнання, щоб продемонструвати своє ставлення до ситуації. Манекени дорогі. Однак навчання викладачів симуляційного центру обійшлося набагато дорожче, ніж обладнання...

Я можу лише висловити свої здогадки, чому ректор Ростислав Сабадишин так вчинив зі мною. По-перше, він був проти того, щоб у центрі ми на волонтерських засадах навчали військових. Він сказав, якщо я його не слухаю, то, значить, можу шукати собі іншу роботу. В мене є ще й друге припущення. Я абсолютно не сприймаю якісь корупційні речі. Для міжнародного проєкту це було дуже суттєво. Але не усі в медичній академії такі категоричні у цьому питанні. Адже у майбутньому студенти будуть в симуляційному центрі складати державні іспити та державну практику, а це високі корупційні ризики.

Тетяна Степурко, керівниця проєктного офісу в Україні:

У січні цього року в Рівненській медичній академії було відкрито лабораторію клінічних навичок. Це була остання лабораторія з шести, які ми відкрили. Тобто це пілотний проєкт у кількох медичних навчальних закладах. Проєкт закупив багато дорогих манекенів для навчання. Курувала проєкт Анна Кирнична, викладачка академії. Однак під час воєнного стану нас здивувала інформація про призначення т.в.о. лабораторії. Була призначена людина, яка, на наш погляд, не має відповідної компетенції. Особисте спілкування з цією людиною довело, що вона стоїть лише на початку свого розвитку в розумінні симуляційних підходів у медичній освіті. Тому було прийнято рішення, що частину обладнання буде спрямовано до тих закладів, де воно буде ефективно використовуватися.

Однак у Рівненській медичній академії ситуацію бачать зовсім інакше — вважають, що забирають частину дорогого обладнання зовсім з іншої причини, ніж кадрова.

Лариса Коробко, декан медико-фармацевтичного факультету медакадемії:

Три з половиною роки наш колектив старанно працював, щоб у закладі був цей симуляційний центр. За бюджетні кошти проведено реконструкцію чотирнадцяти кімнат. Обладнання заклад отримував кількома траншами протягом 2020–2021 років. Це обладнання мало перебувати у нас на тимчасовому безоплатному користуванні до листопада 2022 року. Міжнародний проєкт у листі до нас вказав, що він розриває угоду лише в частині майна. Причина — недоцільне та нераціональне використання. Ми просили обґрунтувати їхні припущення, але не отримали відповіді.

Зараз розпочалася війна, й усі навчальні заклади перейшли на дистанційне навчання. Однак студенти не можуть дистанційно використовувати ті ж тренажери для гінекологічного огляду. До війни був карантин. Виходить, що ми з одного стану дистанційного навчання перейшли в інший. Кожен викладач, який зараз викладає у центрі, є фахівцем у своїй галузі. Всі мають повне право читати курси домедичної допомоги. З нами також працюють четверо викладачів з попередньої команди.

Оксана Копаниця та Ірина Туровська

Ірина Туровська, директор відокремленого структурного підрозділу «Рівненський медичний фаховий коледж»:

Із представниками міжнародного проєкту велися переговори, щоб призначити керівником центру Оксану Копаницю. Вона має відповідну освіту. Її завдання як менеджера — організувати роботу симуляційного центру, а Анна Кирнична була координатором проєкту. Координатор проєкту і керівник центру — це не одне і те ж. Її не відсторонювали від обов’язків координатора. Ми цікавилися в інших закладах, де діють схожі пілотні проєкти. У жодному закладі не збігаються посади координатора проєкту й завідувача центру, бо це велике навантаження на людину.

Я скажу лише один нюанс, чому нам потрібен менеджер, який налаштує роботу. Ми запитували у пані Анни, чому не було поставлено на облік до бухгалтерської служби обладнання, яке отримувала академія з 2020 по 2022 рік. У відповідь отримали лише велику паніку. Тому їй на допомогу тимчасово була призначена пані Оксана. Вважаю, що вона налаштувала роботу симуляційного центру на найвищому рівні.

Оскільки ситуація набула великого резонансу, то втрутитися довелося обласній військовій адміністрації. Там зробили усе, щоб Рівне не втратило дорогі манекени. Однак, звісно, після такого скандалу їх Рівненській медичній академії не залишить.

Олег Вівсянник, директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення РОВА:

Нам вдалося домовитися, що міжнародний проєкт не забере обладнання з Рівного. Однак його буде передано для Рівненської обласної лікарні. Уже домовлено, що в обласній лікарні буде створено подібний центр. Його зробимо разом із Луганським державним медичним університетом, який переїхав на Рівненщину.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також