«Швидка» приїде не швидко

2628 0

Ми у соцмережах:

Андрій Бортнік. Фото - порталу

У Рівному і раніше бракувало бригад екстреної меддопомоги, а за останній місяць ситуація ще погіршилася. Масово почали звільнятися водії «швидких», бо отримують, за нинішніми цінами, не зарплату, а «копійки». Знайти їм заміну у місті так і не змогли, тож уже є побоювання, що як тільки погіршиться ситуація із сезонними застудами, чекати на «швидку» доведеться довше.

Відповідно до кількості населення у Рівному мало би працювати 17,5 бригади. Донедавна було 15, проте після того, як за місяць написали заяви на звільнення п’ятеро водіїв, на ще одну бригаду «швидкої» у місті поменшало. Заміну вдалося знайти поки на одну вакансію водія.

Як зазначає головний лікар Рівненського обласного центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф Андрій Бортнік, водіїв не влаштовує маленька заробітна плата — 3700 грн., з яких ще й забирають податки. Стільки ж отримують і медики-новачки, які приходять працювати на «швидку», проте з медпрацівниками наразі, за словами п.Бортніка, проблем немає. Також не виникає проблем з охочими працювати у службі екстреної меддопомоги у районах.

Вирішити проблему із зарплатами можуть лише у Кабміні, а тим часом нічим виплатити і ті, які є на сьогодні. Так, до кінця року на зарплати працівникам «швидких» на Рівненщині бракує більше шести мільйонів гривень.

— Наразі рівненські бригади справляються з викликами, але прогнозуємо, що зросте рівень захворюваності і ситуація може погіршитися, — зазначає п.Бортнік. — Якби працювала у місті невідкладна допомога, то проблем взагалі не було б. У 2013 році, коли створювали центри ПМСД, при них мали створити і бригади невідкладної допомоги, які б виїздили на виклики, що стосуються високої температури, наприклад. Але замість дев’яти таких у місті створили лише три.

У Рівненській області на 10 тисяч населення немає навіть однієї «швидкої». На сьогодні працює 91 бригада, а в ідеалі мала би бути понад сотня. Найкритичніша ситуація зі «швидкими» наразі у Рівному, проте додаткових бригад потребують також Березнівський, Дубровицький та Сарненський райони. Грошей на їхнє створення немає. Окрім того, п.Бортнік нарікає, що за останні п’ять років область не отримала жодної «швидкої» на центр екстреної допомоги, хоча потрібно було б замінити близько 70 автомобілів. Тільки у липні центру передали як допомогу з Китаю дві «швидкі», проте їх досі не можуть використовувати. Бо столичні посадовці авто опломбували і дозволу на використання досі не надали. Причому не лише Рівненщині, а й усім регіонам.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також