Син священника загинув під колесами «рецидивіста»

66838 0

Ми у соцмережах:

Син священника загинув під колесами «рецидивіста»

Рецидивістами бувають не тільки убивці, грабіжники та злодії. Це довела автомобільна аварія у селі Вересневе Рівненського району, в якій загинуло четверо людей. Її спричинив водій, на рахунку якого 13 порушень Правил дорожнього руху, з них 4 — дорожньо-транспортні пригоди. Все ж це не завадило компанії «Сільпо Фуд» найняти цього водія на роботу. Як наслідок, поховають трирічного сина священника та його родичів, а також водія, який їх віз. Водій-«рецидивіст» — уже в СІЗО.

8 червня майже о четвертій ранку рятувальники виїхали на місце ДТП — зіткнення фури і трьох легковиків на 339-му кілометрі траси Київ-Чоп у Вересневому. Водій вантажівки Меrcedes Benz, який прямував із Рівного на Київ, виїхав на зустрічну смугу. Спершу зіткнувся з автомобілем Audi, який рухався в зустрічному напрямку. Продовживши рух, зіткнувся з автомобілем Chevrolet Aveo. Тим часом автомобіль Audi, який після зіткнення виїхав на смугу зустрічного руху, зіткнувся з «Таврією».

Водія Audi доставили до Рівненської міської лікарні з тілесними ушкодженнями. Постраждалий аварію згадує з жахом.

— Стан хворого стабільний. У нього забої грудної клітки, ліктьового суглоба, гомілково-ступневого суглоба, — каже його лікуючий травматолог Петро Ромчук.

А ось тим, хто знаходився в Chevrolet Aveo, не пощастило — від отриманих травм загинули на місці пригоди. Пізніше з’ясувалося, що це були рідні одразу двох священиків. Один — Віктор Довбенюк, який служить в П’ятигорах Здолбунівського району. В машині їхали додому на Волинь його батьки Катерина та Сергій, забирали трирічного онука Андрійка з Житомира від своєї дочки та зятя — Михаїла Ляшука, клірика Свято-Покровського храму в Житомирі. Для цього найняли водія Віктора, який теж загинув.

Спершу поліція вважала, що житель Вінниччини, який керував вантажівкою, виїхав на зустрічну смугу, бо задрімав. Та потім з’ясувалося, що він здійснював маневр обгону. Пізніше стало відомо, що винуватець трагедії у свої 26 років має неабиякий послужний список.

Заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький повідомив:

— Окрім всіх інших питань, які зараз встановлюють, в мене ще виникають питання кваліфікації тих, хто в нас керує такими транспортними засобами. Всім відомо, що кожне авто — це об’єкт підвищеної небезпеки, але якщо говорити про фури — то тут, на мій погляд, все набагато відповідальніше і складніше.

Тим не менш, для керування такими складними і небезпечними транспортними засобами наймають людей, які мають за останні кілька років ось такий «послужний список»:

— ч.1 ст. 130 (керування транспортним засобом у стані сп’яніння);

— 08.03.2016 за ч. 1 ст. 122 (порушення ПДР — невиконання вимог дорожніх знаків);

— ст. 124 (порушення ПДР, що спричинили ДТП);

— ст. 124 (порушення ПДР, що спричинили ДТП);

— ч. 1 ст. 122 (порушення ПДР — не виконання вимог дорожніх знаків);

— ч. 1 ст. 121 (керування водієм транспортним засобом, що має несправності);

— ч.1 ст. 122 (порушення ПДР — невиконання вимог дорожніх знаків);

— ч. 1 ст. 122 (порушення ПДР — невиконання вимог дорожніх знаків);

— ч. 2 ст. 122 (проїзд на заборонний сигнал світлофора);

— ст. 124 (порушення ПДР, що спричинили ДТП);

— ч.1 ст. 122 (порушення ПДР — невиконання вимог дорожніх знаків);

— ст. 124 (порушення ПДР, що спричинило ДТП);

— ст. 122-4 (залишення місця ДТП).

І це питання не тільки відповідальності за законом, це питання і соціальної відповідальності. Невже в такій великій і потужній компанії, як «Сільпо Фуд», не можна забезпечити елементарний відбір і хоча б трішки подивитись на тих, хто керує цими фурами? На мою думку, сумнівно, чи такий водій взагалі має керувати транспортними засобами поряд з іншими водіями, але давати йому кермо вантажівки — це, як мінімум, безвідповідально.

Водія затримали, і Рівненський міський суд відправив його у СІЗО на 2 місяці. Йому інкримінують порушення за частиною 3 статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель кількох людей). Санкція статті передбачає позбавлення волі строком від п'яти до десяти років із позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

Ми звернулися за коментарем до мережі «Сільпо Фуд» із запитанням, які у них критерії відбору на посади водіїв, проте відповіді поки не отримали.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також