Синдром Х

1797 0

Ми у соцмережах:

Синдром Х

Метаболічний синдром Х (комплексне порушення обміну речовин), за словами ендокринологів, поширюється зі швидкістю епідемії. Сьогодні на нього страждає кожен четвертий, хоча ще 10 років тому захворюваність була на 70% нижчою. За даними ВООЗ, 42% людей пенсійного віку не уникли цього лиха. Все частіше метаболічний синдром діагностують вже в підлітків. У середньому він забирає в хворого 10–15 років життя. Але сприймати такий діагноз песимістично не потрібно, адже цей стан оборотний. Щоб від нього позбутися на початкових стадіях, не потрібно ні ліків, ні операцій: досить змінити стиль життя.

«Смертельний квартет» загрожує ласунам Метаболічний синдром відкрили недавно — у 1988 році, а сам термін з’явився усього років десять тому. Характерні для синдрому відхилення в здоров’ї медики охрестили «смертельним квартетом». Це ожиріння, підвищений тиск, порушення обміну холестерину і підвищений рівень інсуліну в крові. Якщо кожна з цих проблем завдає неприємностей, то ввесь «букет» у багато разів підвищує ризик інфаркту міокарда, інсульту, цукрового діабету, ниркової недостатності. Медики упевнені: синдром Х — породження сучасної цивілізації. Розвивається він у тих, хто веде малорухомий спосіб життя і неправильно харчується: при дефіциті вітамінів, мінералів клітковина одержує величезні дози вуглеводів. І мова не тільки про ласунів. Мало хто не вживає борошняні вироби, білий рис, алкогольні і прохолодні напої... Але ж 2 л газованої води містять склянку цукру. Сучасні продукти «нашпиговані» прихованими вуглеводами. Тому навіть ті, хто уникає солодощів, можуть усе-таки непомітно отримувати їх у надлишку. Наприклад, у кетчупі вміст цукру може доходити до 40%. Вуглеводів багато в йогуртах, мюслях та інших продуктах, які вважаються здоровими, у багатьох напівфабрикатах. Легкозасвоювані вуглеводи швидко насичують. Тому бутерброди, печиво, солодкий чай і кава — супутники трудоголіків, які намагаються підкріпитися «на бігу». А в підсумку в кров регулярно надходить надлишкова глюкоза в 40% людей.

Адреналін, який не бадьорить Як же розвиваються порушення? При надлишку вуглеводів підшлункова залоза змушена постійно викидати в кров у десятки разів більше інсуліну, ніж звичайно. «Звикнувши» до такого фону, клітини організму перестають адекватно реагувати на нього. Зниження чутливості до інсуліну — гіперінсулінемія — порушує обмін речовин. По-перше, вуглеводи вже не приносять організмові досить енергії. Адже саме інсулін допомагає «транспортувати» глюкозу через клітинну мембрану клітин. А коли його «не пізнають», вуглеводний обмін порушується і глюкоза перетворюється в жир. По-друге, інсулін пригнічує розпад жирів, які також призводять до нагромадження надлишкової ваги. Усе, що з’їдає людину, тепер «відкладається» непотрібними кілограмами. Крім того, коливання рівня глюкози в крові супроводжуються викидом гормонів стресу — адреналіну, норадреналіну. Тобто людина із синдромом Х частенько перебуває в такому ж стані, як любитель гострих відчуттів, який ризикує життям. А це вже б’є по всій ендокринній системі — страждають підшлункова залоза, щитовидна, надниркові. Гіперінсулемія викликає «ланцюгову реакцію» у багатьох системах органів. Наприклад, підвищує активність периферичної нервової системи, збільшує судинний опір через нагромадження натрію і кальцію в стінках вен і артерій. Звідси — багатьом «близька» вегето-судинна дистонія і спазми судин, які призводять до артеріальної гіпертензії. Кардіологи запевняють: у підлітків з метаболічним синдромом кровоносні судини виглядають так само, як у старих.

Схуднення поліпшує обмін речовин Виходить, одна ознака синдрому Х провокує розвиток інших. Але зате і позбавити майже від усіх цих проблем може всього одна позитивна зміна — зниження ваги. Низькокалорійна дієта і спорт — і ризик розвитку серцево-судинних хвороб і діабету різко зменшується. Важливий нюанс раціону: на вуглеводи повинно припадати не більше 50% від загальної калорійності їжі. Причому вони повинні надходити в організм у складі овочів, зернових продуктів і фруктів. Споживання харчової солі обмежується до 3 г у день, а води — до 1,5 л. Якщо зменшити калорійність їжі на 250 ккал у день і одночасно на 250 ккал у добу підвищити фізичну активність, то за місяць можна втратити 2 кг. На жаль, при порушенні обміну речовин втрата ваги йде повільніше. Але вирватися з пут метаболічного синдрому можна, знизивши вагу усього на 5-10%. Так що не варто закидати фізичні вправи і раціональне харчування, якщо фігура далека від досконалості. Врятуватися від метаболічного синдрому може кожний з нас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також