Ситник з протоколом про корупцію чекає відставки Луценка?

1240 1

Ми у соцмережах:

Артем Ситник

Глава Національного антикорупційного бюро Артем Ситник 6 серпня таки з’явився в Солом’янський суд Києва дати пояснення за протоколом про неоплачений ним відпочинок в мисливському господарстві «Полісся-Сарни» біля села Страшеве Сарненського району. У Сарненському райсуді, який розглядає протокол, Ситника слухали через відеозв’язок. У Києві засідання відбувалося в закритому режимі, хоча ухвалою Сарненського суду засідання визнано відкритим.

Свою позицію Ситник прокоментував після того, як дав пояснення в суді. Він, зокрема, стверджує, що вказані у протоколах начебто неоплачені за проживання 10 і 15 тисяч гривень насправді оплатив, але чеки не зберіг. Якби знав, каже, то зберіг би.

— Міфічні суми у 100 тисяч зникли. Мабуть, наснилися вони генпрокурору, — зауважив Артем Ситник. — На наступне засідання викличуть свідків, які підтвердять, що я оплатив своє проживання.

Глава НАБУ продовжує наполягати на необхідності відводу головуючого у справі судді Олексія Рижого, оскільки, з його слів, є побоювання, що на цього суддю можуть тиснути ті особи, які складали протокол про адмінпорушення, маючи на увазі працівників управління захисту економіки і Генпрокуратури.

— Якщо говорити по суті того, що написано в протоколі, то у мене немає ніяких побоювань, бо немає мені сенсу одержувати подарунок за 10 тисяч гривень, якщо я сам можу це оплатити, — заявив Ситник. — Протокол складали дуже швидко, вручали чомусь під час мого відрядження, по одному протоколу навіть мої пояснення не брали, особі, яка його складала, моя позиція була нецікава.

Це не перший протокол щодо мене, але я нічого не боюся, бо ніяких правопорушень не скоював. З юридичної точки зору у мене немає жодних побоювань. Але юридична складова і генпрокурор — це зовсім різні речі у нашій державі. На сьогодні є обгрунтовані підстави вважати, що головуючий у справі є упередженим. Ну не може суддя, за рішення якого пропонували та одержували хабар, який фактично був фігурантом справи, бути об’єктивним у цій справі. Тому ми заявили заяву про відвід судді і направили до Вищої ради правосуддя заяву про наявність конфлікту інтересів. Відвід був відхилений, хоча в таких випадках суддя мав би взяти самовідвід.

Що стосується пана Надейка, зі слів якого генпрокурор роздував якісь міфічні елітні відпочинки, то я справді просив його винайняти житло і пізніше з ним розрахувався. Матеріальних претензій з боку Надейка до мене не надходило. Чому він дав такі свідчення, я не знаю.

Ситник також додав, що справа рухається дуже швидко, бо влада в країні міняється, і дехто може невдовзі втратити посади. Натякаючи, очевидно, на генпрокурора Юрія Луценка. На початку червня президент Володимир Зеленський підписав подання до Верховної Ради про звільнення Юрія Луценка з посади генерального прокурора. Потім були вибори, а 22 липня Луценко пішов у відпустку. Перше засідання Верховної Ради нового скликання має відбутися 3 вересня.

У травні йшлося також про те, що Генеральна прокуратура може відкрити кримінальне провадження проти Артема Ситника за декларування недостовірної інформації. Рішення про це розслідування пов’язували саме з Юрієм Луценком, який міг зареєструвати кримінальне провадження проти Ситника і передати його для розслідування.

Сам Луценко дуже стримано прокоментував суд Ситника. Зауважив, що обвинувачення підтримує Валентина Сеник, один з найбільш кваліфікованих працівників Генпрокуратури.

— Незважаючи на те, що обвинувачення не є тяжким, бо це адміністративний протокол про корупцію, це дуже важлива історія про те, чи можна довіряти новоствореному НАБУ, — сказав Юрій Луценко. — Не буду коментувати ні обвинувачення, ні захист, це має зробити суд.

Наступне судове засідання призначено на 20 серпня.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також