Сивина — це старість?

1109 0

Ми у соцмережах:

Сивина — це старість?

Чи правда, що поява сивого волосся свідчить про угасання організму, про поворот від молодості до старості? Результати масштабного дослідження, впродовж якого група вчених стежила за раціоном піддослідних, їхнім способом життя, кількістю стресу і нервового напруження, співвідносила це зі спадковими факторами, кольором шкіри і волосся, статтю та віком, вражають.

По-перше, стрес не відіграє суттєвої ролі у формуванні сивини. Серед учасників дослідження були люди, які переживали тяжкі життєві драми — від втрати бізнесу до смерті близьких людей. У жодного з них не було виявлено появи або збільшення кількості сивого волосся безпосередньо після стресової ситуації. Так що вислів «посивів за одну ніч» — не більш ніж гарна метафора.

По-друге, зниження вироблення меланіну, який відповідає за наявність пігменту у волоссі, з віком справді відбувається, але в кожної людини — з індивідуальною швидкістю, яка не залежить ні від регіону проживання, ні від раціону харчування, ні від кількості фізичної активності, ні від загального стану організму. Абсолютно здорові люди іноді сивіють у 20 років, а ті, що страждають на тяжкі хронічні захворювання, не мають жодної сивої волосинки до 50 років.

Третій висновок: прийом вітамінів і біодобавок не здатний уповільнити появу сивини. Не існує жодного доведеного ефективного комплексу добавок до раціону, який би стимулював вироблення меланіну.

Четвертий висновок: сивина ніяк не пов'язана з іншими процесами в організмі, які традиційно вважають віковими. Ні поява зморщок на шкірі, ні зміни суглобової й кісткової тканини, ні стан внутрішніх органів, ні метаболізм — все це ніяк не пов'язано з наявністю або відсутністю сивого волосся.

Ну і, нарешті, вищипування сивого волосся, раннє вдавання до фарбування, будь-які процедури з догляду за волоссям та шкірою голови так само ніяк не впливають на процес поступової втрати пігменту.

«Винуватця» виникнення сивини було знайдено: це генетичний фактор. Чим раніше почали сивіти ваші батьки, тим, скоріше за все, раніше посивієте і ви. І навпаки, якщо в сім'ї традиційно сивина з'являлася у людей в досить поважному віці, ви теж можете не переживати про ранню появу срібних пасом.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також