Скандальний призов у Здовбиці: не можуть набрати 500 здорових хлопців

3497 0

Ми у соцмережах:

Скандальний призов у Здовбиці: не можуть набрати 500 здорових хлопців

Минулого тижня рівненський адвокат Валентин Дупак розмістив на своїй сторінці у Facebook пост про те, нібито на збірному пункті обласного військкомату в селі Здовбиця Здолбунівського району вісім днів утримують призовників проти їхньої волі. Начебто хлопців «загребли» без повісток, кого з вулиці, кого — просто з робочого місця. Під парканом збірного пункту зібралися родичі, батьки двох призовників звернулися за допомогою до адвоката. Скаржилися, що їхні сини хворі, мають довідки, але військовики на них чомусь не зважають. Адвокат викликав до збірного пункту поліцію. Поліцейські мовчки вислухали Дупака, але нікого визволяти не стали.

Начальник прес-служби ОК «Захід» Анатолій Прошин спростовує цю інформацію і каже, що нікого силоміць на збірному пункті не утримують.

— Призовники, які пройшли медкомісію і визнані придатними до служби, можуть кілька днів перебувати на збірному пункті до того часу, поки їх заберуть у військові частини, — коментує Анатолій Прошин. — У пункті є спальня, хлопців забезпечують харчуванням. Але силоміць, проти волі, там нікого не утримують.

Прошин також повідомив, що на строкову службу призивають юнаків з 18 до 27 років. Насправді йти на службу у 18 років можуть лише ті, хто заявить про це і якщо батьки не заперечують. Тобто насправді призивають з 20-річного віку. Щодо повісток, то навіть якщо їх не вручили, призовник у 10-денний термін від дня оголошення кампанії має сам з’явитися на дільницю і звірити свої облікові дані. Протягом трьох днів він має пройти медкомісію, яка встановить, чи придатний призовник до служби.

— Так, у нас є проблеми з призовом, адже багато хлопців усіляко ухиляються від служби, приносять медичні довідки з різними діагнозами, — каже Анатолій Прошин. — Однак висновок про придатність робить наша медкомісія. Якщо призовники приносять довідки про свої діагнози, їх направляють на додаткові обстеження, які можуть підтвердити чи спростувати вказаний у довідці діагноз. Є хлопці, які у 25 років мають власний бізнес, одружені. Такі, звичайно, служити не хочуть і шукають шляхи, щоб ухилитися. Роботодавці та навчальні заклади повинні забезпечувати прибуття призовників на дільниці. І якщо виші, можна сказати, виконують цей обов’язок, то роботодавці — ні.

За радянських часів у багатьох військових частинах панувала дідівщина, коли деякі строковики, які завершували службу, знущалися і били новоприбулих. У приватних розмовах і досі переказують випадки, що на службі, мовляв, є дідівщина. Проте Анатолій Прошин це заперечує. Каже, що й сам служив в армії за тих часів і добре знає, що таке дідівщина, однак зараз такого немає. Принаймні за останні роки він не чув жодної подібної скарги ні від самих строковиків, ні від їхніх батьків. Суперечки з бійками, як у кожному чоловічому колективі, в армії трапляються, але до гноблення та систематичних знущань вони не призводять.

Аби зламати стереотипи про строкову службу, ОК «Захід» збирається запустити інформаційні ролики й пропонує запрошувати на прямі ефіри на телебачення самих строковиків, щоб кожен міг розпитати у них, як вони харчуються в армії, яке забезпечення, чого їх навчають тощо.

Осіння призовна кампанія завершується у грудні. На останній колегії облдержадміністрації обласний військовий комісар Валерій Куценко говорив про те, що деякі райони та місто Рівне недовиконують план призову. І все ж військовики сподіваються, що план призову — близько 500 з 20 тисяч хлопців призовного віку з Рівненської області — виконають. В усі попередні кампанії вони його виконували. У разі невиконання по голівці, кажуть, не погладять, і не лише працівників військових комісаріатів.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також